Reklama

Wodorosty i ich cenne właściwości

Osiem gram wodorostów dostarcza więcej wapnia niż szklanka mleka. Zaintrygowany? Na bogactwie składników odżywczych ich właściwości zdrowotne się nie kończą. Wspierają też pracę mózgu, chronią wątrobę i serce, pomagają schudnąć, a co więcej wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zwalczają infekcje i zapobiegają osteoporozie. Przyjrzyjmy się wodorostom bliżej, bo naprawdę warto. Wodorosty - bogactwo składników odżywczych Wodorosty stanowią bogate źródło witamin A, C, E oraz B12. Ponadto dostarczają nam żelaza, wapnia, potasu oraz rozpuszczalnych błonników, takich jak kwas alginowy i agar.

Wodorosty a wątroba

Badania dowodzą, że gronorosty, stanowiące przykład wodorostów, chronią przed uszkodzeniami wątroby. Możesz korzystać z ich dobroczynnych, zdrowotnych właściwości dodając je do zup, sałatek, kanapek i oczywiście przepysznego sushi!

Wodorosty a mózg

Jadalne czerwone wodorosty Gracilariopsis chorda, znane także jako GCE, stanowią bogate źródło kwasu arachidonowego. Wspomaga on naprawę oraz wzrost tkanek mięśni poprzecznie prążkowanych. Ponadto skutecznie wspiera leczenie schorzeń neurologicznych.

Wodorosty a otyłość

Obecny w wodorostach kwas alginowy pomaga stworzyć zdrowe środowisko w układzie pokarmowym, a w szczególności usprawnić funkcjonowanie trzustki. Glony zwiększają ilość enzymów przetwarzających oraz rozkładających tłuszcze.

Reklama

Wodorosty a zdrowie serca

Regularne spożywanie wodorostów przynosi ulgę w schorzeniach sercowo-naczyniowych, takich jak wysokie ciśnienie, dysplidemia, stres oksydacyjny, zapalenie naczyń oraz trombofilia. Jak to możliwe? Wszystko dzięki składnikom odżywczym, które znajdziemy w wodorostach, takim jak rozpuszczalny w tłuszczach błonnik, peptydy, florotaniny oraz lipidy i minerały.

Wodorosty a właściwości przeciwwirusowe

Morskie makroalgi, takie jak wodorosty, zawierają bogactwo składników mogących zwalczać guzy, wirusy i nowotwory. Zaliczają się do nich między innymi takie związki jak florotaniny, które potrafią między innymi zmniejszać ryzyko niektórych chorób.

Wodorosty a zapobieganie cukrzycy

Wodorosty dostarczają solidnej porcji polifenoli, które są odpowiedzialne za stabilizowanie poziomu cukru. Zmniejsza to poziom glikogenu obecnego w wątrobie.

Wodorosty i ich właściwości antynowotworowe

Czy wiesz, że jedzenie wodorostów pomaga zwalczać czynniki rakotwórcze na poziomie komórkowym? Silne enzymy obecne w roślinie zwiększają ilość rodników w organizmie, które są szczególnie ukierunkowane na komórki nowotworowe piersi.

Wodorosty a infekcje

Antyoksydanty oraz enzymy obecne w wodorostach pomagają pozbyć się toksyn powodujących infekcje dróg moczowych oraz stany zapalne. Zawarte w nich związki pomagają także w walce z wolem, które może prowadzić do problemów z tarczycą.

Wodorosty a osteoporoza

Kilka eksperymentów pokazało, że regularne spożywanie wodorostów oraz innych produktów bogatych w wapń może sprawić, że ryzyko zachorowania na osteoporozę znacząco spadnie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy