Wrzesień na talerzu
Wakacje właśnie się skończyły, ale wrzesień to przecież ciągle lato. Korzystajmy z jego uroków i darów natury. Schyłek lata obfituje w cenne odżywczo rośliny. Dobrze wiemy, że dla zdrowia i sylwetki warto żywić się plonami sezonowymi. Co zatem zaprosić na wrześniowy stół?
O każdej porze roku warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, one obfitują w witaminy, składniki mineralne i kluczowy dla dobrego metabolizmu błonnik.
W miesiącach zimowych musimy ratować się przetworami, mrożonkami, kiszonkami czy suszonymi owocami, ale wrzesień nie nastręcza trudności w dotarciu do świeżych warzyw i owoców.
Oferta dziewiątego miesiąca roku jest wyjątkowo szczodra. Mamy doskonały czas na urozmaicenie jadłospisu i skorzystanie z całego wachlarza dostępnych produktów.
Owoce, w których warto rozsmakować się we wrześniu to:
- jeżyny,
- śliwki,
- jabłka,
- gruszki,
- domowe winogrona,
- maliny,
- morele,
- mirabelki,
- czarny bez,
- aronia,
- borówka amerykańska,
- borówka brusznica,
- żurawina.
Warto nasycić kubeczki smakowe niepowtarzalnym o tej porze roku smakiem, jednocześnie nie zapominając o przygotowaniu zapasów na zimę. Jeżyny, maliny czy borówki amerykańskie z powodzeniem możemy zamrozić - będą doskonałym dodatkiem do zimowych deserów i koktajli.
Z kolei śliwki, jabłka, winogrona, aronię czy czarny bez zdecydowanie lepiej poddać obróbce termicznej. Będą dobrym materiałem na kompoty, dżemy, konfitury i nalewki. Żurawinę możemy zasuszyć.
Wrześniowe warzywa
Wśród warzyw, którymi trzeba urozmaicić wrześniowy jadłospis wymienić trzeba: buraki czerwone, marchew, natkę pietruszki, rukolę, szczypiorek, pomidory i pomidorki koktajlowe, dynię, cukinię, kabaczki, kalafior, brokuł, kalarepę, koper włoski, kapustę białą, czerwoną i pekińską, brukselkę, ogórki, sałatę, cykorię, jarmuż, karczochy, bakłażany, patisony, topinambur, ziemniaki, brukiew, czarną rzepę, pasternak, selera korzeniowego i naciowego, pietruszkę, czosnek, cebulę, pory, paprykę, botwinę, szpinak, szczaw, kukurydzę, fasolkę szparagową, fasolę, pieczarki, kurki, podgrzybki, borowiki i rydze.
Jeśli to tylko możliwe spożywajmy warzywa na surowo, są wówczas najcenniejsze odżywczo. Kiedy konieczna jest obróbka termiczna najlepiej postawić na krótkie gotowanie na parze - ocalimy wówczas najwięcej cennych składników.
Pamiętajmy o orzechach
Koniecznie dodajmy do posiłków nasiona dyni, słonecznika, a także orzechy włoskie i laskowe. Wrzesień może smakować wybornie - mamy z czego wybierać.
Ewa Koza, mam smak.com