Reklama

Wszystkie choroby prowadzą do jelit

To, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie bardziej niż nam się wydaje... "Wszystkie choroby prowadzą do jelit" - przekonuje Bożena Kropka, autorka książki "Ugotuj sobie zdrowie".

Bożena Kropka, dietetyk specjalizująca się w leczeniu alergii oraz autorka książek - najnowsza to "Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna" - zachęca do szczególnego przyjrzenia się swojej diecie w momencie, kiedy zauważamy u siebie cokolwiek niepokojącego.

"Jeżeli pojawiają się np. zaparcia, luźne stolce albo biegunki, jak zaczynamy posiłkować się lekami i przyjmowanie ich staje się notoryczne - bo jeżeli lek przeciwbólowy stosujemy 2-3 razy w roku to nie jest problem. Natomiast przyjmowanie takiego leku, jak mamy powtarzające się bóle głowy czy w momencie każdej miesiączki, świadczy o tym, że w naszym organizmie coś się dzieje" - mówi.

Reklama

Dietetyk przyznaje też, że efektów złej diety wcale nie musi być widać na naszej skórze. "Nawet nie musi nas dusić. Problemem może być też to, że nie jesteśmy w stanie wstać rano z łóżka bez kawy, czy mamy problem z koncentracją, jesteśmy nadpobudliwi, bądź jest nam zimno albo za gorąco" - wylicza Kropka.

Czyli - jak przyznaje - tak, jak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, tak wszystkie choroby prowadzą do jelit. Dietetyk zwraca też uwagę na zaburzenia genetyczne. "Jest taka dziedzina nauki, jak nutrigenetyka, która bada, jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcjonowanie genów, które dziedziczymy i nie mamy na to wpływu. Natomiast to czy będą one "siały spustoszenie" w naszym organizmie czy nie zależy od żywienia" - kwituje Kropka. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy