Reklama

Reklama

Wybierz chleb najlepszy dla siebie

Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

Rezygnujesz z pieczywa, bo jest wysokokaloryczne? Bo zawiera tuczący gluten? Nie wierz w mity i nie podejmuj pochopnych decyzji. - Kobiety, które przestają jeść pieczywo, chudną na początku szybko. Jednak tracą głównie wodę i mięśnie, nie zaś to, co powinny, czyli tkankę tłuszczową - mówi nasza ekspertka. - Wbrew pozorom, pieczywo pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Dostarcza sporo kalorii, jednak potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Dobry chleb - co powinno w nim być?


Reklama

Im mniej zawiera składników, tym lepiej. Zawsze muszą być: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Dodatkami podnoszącymi smak mogą być ziarna i pestki, zioła oraz suszone owoce.

Z jakiej mąki? Wybieraj typ 1850 (graham), 2000 (razowa), 3000 (pełnoziarnista), bo zawierają najwięcej składników mineralnych. Mąka biała (typ 700-450) ma ich mało, bo jest pozbawiona zewnętrznych łusek, które te zdrowe składniki kryją.

Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy. Zakwas ułatwia przyswajanie składników mineralnych z mąki. Zawiera kwas mlekowy, który reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia naszą odporność.

Dopasuj rodzaj pieczywa do swoich potrzeb


Chcesz schudnąć: Wybieraj chleb razowy. Dostarcza mniej kalorii niż biały, ale syci na dłużej. Zmniejsza apetyt na przekąski i tłuste potrawy. Uważaj na: chleb z samych ziaren (to bomba kaloryczna), pieczywo chrupkie (jemy go więcej niż zwykłego) oraz chleb nazywany fit, bo często to tylko chwyt marketingowy.

Masz wrażliwy układ pokarmowy: Razowe żytnie pieczywo powoduje wzdęcia lub zgagę? Delikatniejsze będzie typu graham, z mąki pszennej grubo mielonej (typ 1850). Jest zalecane nawet małym dzieciom. Możesz też wybierać żytnie pieczywo, ale z białej mąki. Zawsze unikaj świeżego, jedz lekko czerstwe. Nie podrażnia ono układu pokarmowego jak to prosto z pieca, bo zawiera mniej kwasu octowego, który twój żołądek źle toleruje.

Chorujesz na cukrzycę: Najlepsze będzie właśnie razowe pieczywo żytnie, bo chroni przed skokami poziomu cukru we krwi. Najlepiej z otrębami owsianymi, które dodatkowo obniżają indeks glikemiczny.

Powinnaś obniżyć poziom cholesterolu: Sięgaj po taki chleb jak dla cukrzyków. Dobrze, aby zawierał dodatek siemienia lnianego, które jest bogate w zdrowe tłuszcze.

Gdy jesteś uczulona na gluten

Nie wolno ci jeść produktów zbożowych z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Możesz sięgać po pieczywo z mąki pozbawionej glutenu lub naturalnie bezglutenowej, czyli m.in.: ryżowej, gryczanej, jaglanej, orzechowej.

Chleb jaglany

Składniki

  • po 2 szklanki mąki jaglanej i mąki bezglutenowej
  • 14 g suszonych drożdży
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 100 g masła, roztopionego

Mleko podgrzej, wsyp drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Mąki wymieszaj z solą, jogurtem i masłem. Dodaj drożdże z mlekiem, zmiksuj dokładnie. Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy, przykryj i odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.


To warto wiedzieć o diecie bezglutenowej

Nie jesteś uczulona na gluten? Nie ma powodu do rezygnacji z jedzenia produktów zbożowych. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, a zalecić może ją tylko lekarz lub dietetyk na podstawie wyników twoich badań.

Nie ma związku między odchudzaniem a glutenem. Owszem, na diecie bezglutenowej szybciej gubimy nadmiar kilogramów, ale dzieje się tak dlatego, że mniej wtedy jemy (m.in. białego pieczywa). Za nadwagę odpowiada nadmiar kalorii, nie gluten.

Jeśli chcesz ograniczyć ilość tego białka w swoich posiłkach, zastąp pszenne pieczywo żytnim lub przynajmniej mieszanym. Unikaj kuskusu i manny (to kasze pszenne), ciast z mąki pszennej. Żyto bowiem zostało w mniejszym stopniu zmodyfikowane i zawiera znacznie mniej glutenu niż pszenica.

W sklepie uważaj na pułapki

Czytaj etykiety. W Unii Europejskiej nie ma obowiązku podawania składu pieczywa. Zależy to od dobrej woli producenta. Najczęściej podają go ci, którzy wypiekają zdrowe pieczywo.

Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Jeśli jest ładnie brązowy i ma idealną strukturę, to znak, że wypieczono go z mąki białej, a kolor zawdzięcza karmelowi lub słodowi jęczmiennemu. Posypka z ziaren też nie oznacza, że chleb został wypieczony z pełnego ziarna. Uczciwy razowy jest szary, z kawałkami łusek ziarna.

Lepiej unikać pieczywa, które zawiera konserwanty, środki spulchniające (np. E330, E322) lub wybielające (np. E300), ponieważ najczęściej to one wywołują u nas niepożądane dolegliwości.

Iwona Milewska, nasz ekspert Justyna Walerowka-Madej, dietetyczka www.mojdietetyk.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje