Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Daktyle chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem
Daktyle chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem123RF/PICSEL

1. Twoje kości będą zdrowsze

2. Będziesz lepiej trawić

3. Lepiej będziesz radzić sobie ze stresem

4. Poczujesz zastrzyk energii

daktyl
daktyl123RF/PICSEL

5. Wzmocnisz serce

6. Zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego

7. Schudniesz

Jak zrobić domowe trufle z daktyli? Sprawdzony przepis

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL
  • 400 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 pomarańcze
  • 100 g orzechów (najlepiej pekan, włoskich lub migdałów bez skórki)
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 g ciemnego naturalnego kakao
  • do obtoczenia trufli: kakao w proszku, posypka z orzeszków lub puder owocowy
  1. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Daktyle razem z sokiem umieść w garnku, przykryj pokrywką i gotuj do całkowitego odparowania soku i zgęstnienia masy. Co chwilę mieszaj, bo składniki łatwo się przypalają. 
  2. Orzechy zmiksuj na drobne kawałki. Czekoladę drobno posiekaj (możesz użyć też gotowych drobinek czekoladowych). Następnie wymieszaj z 1 szklanką wiórków kokosowych. 
  3. Masę daktylową zblenduj na gładko. Jeszcze gorącą połącz z rozdrobnionymi orzechami, czekoladą, wiórkami, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniała. 4. Ze schłodzonej masy uformuj w dłoniach kuleczki i obtocz je w ulubionej posypce - kakao, pudrze owocowym, wiórkach lub orzeszkach.