Z czego zrezygnować zimą?
Mimo, że pomidory są dostępne w sklepach przez okrągły rok nie sposób nie zauważyć, że zimowe są niemal atrapą prawdziwych pachnących i słodkich pomidorów, w których możemy się rozsmakować latem i jesienią.
Warto wiedzieć, że dostępne zimą pomidory importowane są głównie z Holandii, gdzie uprawiane są na sztucznej wełnie mineralnej, a nie na glebie.
Ten sam problem i ten sam sposób uprawy dotyczy ogórków. Latem chętnie korzystamy z ich właściwości wychładzających.
Zimą ten argument odpada, a sztuczna uprawa i wielość substancji chemicznych powinna nas skutecznie zniechęcić do zakupu ogórków.
Kolejnym warzywem, którego lepiej unikać zimą jest szpinak. Liczne badania potwierdziły, że to warzywo wyjątkowo silnie chłonie zanieczyszczenia i sztuczne substancje. Sezon na szpinak to schyłek lata.
Nietrudno się domyślić, że świeży (niemrożony) szpinak, który widzimy w sklepach zimą, nie wyrósł w naturalnych warunkach.