Za mało witamin
Badania pokazują, że większość Polaków cierpi na znaczne, utrzymujące się średnio na poziomie 30%, niedobory witamin i składników mineralnych w organizmie, głównie z powodu niewłaściwego i nieregularnego odżywiania.
Właściwe funkcjonowanie organizmu ludzkiego jest w znacznej mierze zależne od dostarczania mu właściwych składników odżywczych. Źródłem energii dla organizmu są białka, tłuszcze i węglowodany, natomiast o nasze zdrowie i właściwą regulację procesów fizjologicznych dbają witaminy i składniki mineralne.
Głównym źródłem ich pozyskiwania jest dieta, która jednak często nie gwarantuje dostatecznego pokrycia ich zapotrzebowania. Mało kto przestrzega zasad zdrowego żywienia, co w znacznej mierze jest wynikiem zwiększenia tempa życia i braku czasu na przygotowywanie w pełni wartościowych posiłków.
Należy zaznaczyć, że długotrwałe niedobory witamin mogą doprowadzić do wystąpienia szeregu przykrych dolegliwości np. przy braku witaminy A zaburzeń widzenia, braku witaminy E wzrostu stężenia cholesterolu w tkankach, braku kwasu foliowego zwiększenia podatności na rozwój miażdżycy i choroby Alzheimera. Natomiast ogólnym skutkiem niedoboru witamin i składników mineralnych jest obniżenie odporności organizmu, którego efektem jest zwiększona podatność na infekcje i choroby. - By zapobiec tym niepożądanym skutkom niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie należy przyjmować tzw. suplementy, czyli produkty pomagające pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminy i składniki mineralne - radzi dr Irena Nadolna z Instytutu Żywności i Żywienia.