Zabiegi, które pomogą ci, gdy nadwyrężysz mięsień lub ścięgno
Po „akrobacjach” lub upadku na oblodzonej ścieżce pobolewa cię łydka albo udo? Oto sposoby, które pozwolą ci pozbyć się dolegliwości spowodowanych takim przeciążeniem kończyny.
Ciepła woda wzbogacona o odpowiednie roślinne składniki stopniowo rozgrzeje tkanki. Poprawi w nich krążenie krwi. Dzięki temu mięśnie i ścięgna szybciej oczyszczą się z substancji wytworzonych podczas przeciążenia, a odpowiedzialnych za ból. Mięśnie staną się mniej napięte, a ścięgna sztywne. Taką kąpiel powtarzaj co dnia, dopóki nie poczujesz ulgi.
Z dodatkiem borowiny: Borowinową emulsję do kąpieli kupisz bez recepty w aptece lub zielarni (np. borowina SPA do kąpieli sulphur, ok. 40 zł/500 g). Przygotuj ją zgodnie ze sposobem użycia na opakowaniu. Następnie zanurz się w kąpieli na maks. 15 min. Po wyjściu z wody osusz ciało ręcznikiem i odpocznij, najlepiej na leżąco przez min. 30 min w pokoju o temp. powietrza ok. 22 st.
Lawendowa: Podziała też znieczulająco na bolącą kończynę. Do wanny wypełnionej w 3/4 ciepłą wodą dodaj 10 kropli olejku lawendowego (z zielarni, np. dr Beta, ok. 13 zł/9 ml). Zanurz się na 30 min. Potem nie spłukuj skóry wodą, tylko od razu osusz ją ręcznikiem.
Z oregano: 20 g suszonego ziela lub 7-10 gałązek świeżego oregano gotuj wolno w 1,5 litra wody do momentu, aż płyn zacznie wrzeć; przecedź. Wlej do wanny wypełnionej ciepłą wodą i zanurz się na 10 min.
Przeciwbólowa herbatka
Z kory wierzby: Drzewo to zawiera naturalną aspirynę. Picie odwaru z jego kory rozrzedza krew. Dzięki temu poprawia się krążenie w chorym mięśniu lub ścięgnie i tkanki szybciej się regenerują. 1 łyżkę suszonej kory zalej 1 szklanką wody i gotuj wolno 5 min; odstaw na 15 min; przecedź. Pij taki napar 2-3 razy dziennie.
Stosuj je nawet 3-4 razy dziennie, a szybko poczujesz, jak ból mija.
Z lodu: Jest wskazany przy opuchliźnie, np. na udzie nad kolanem. Kostki lodu włóż do foliowej torebki i zawiń w ręcznik. Przyłóż do nogi na 10 min.
Z imbiru: W dużym garnku podgrzej 5 litrów wody, nie dopuszczając do wrzenia. Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem taką ilość świeżego korzenia imbiru, by otrzymać 1/2 szklanki papki. Starty imbir włóż do bawełnianego woreczka, zawiąż go sznurkiem i ściśnij, wyciskając z imbiru sok do wody. Wrzuć woreczek do wody i zaparzaj w niej (bez gotowania) ok. 5 min, po czym go z niej wyjmij. Odczekaj 10 min, a gdy napar trochę przestygnie, zanurz w nim bawełniany ręcznik, wykręć go i przyłóż do bolącej okolicy. Przykryj suchym ręcznikiem, aby utrzymać ciepło. Ręcznik zwilżaj co 2-3 minuty, w sumie 10 razy.
1-2 razy dziennie w nadwerężony mięsień lub ścięgno wcieraj kolistymi ruchami przez 5-10 min leczniczą domową oliwę.
Z papryczką chili: 4 łyżki drobno pokrojonej chili zalej w słoiku 1 szklanką oliwy z oliwek. Zakręć słoik i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2-6 tygodni. Codziennie wstrząsaj słoikiem. Potem przecedź oliwę przez grubą gazę. Przechowuj w lodówce.
Z rozmarynem: Opłucz pod bieżącą chłodną wodą taką ilość gałązek rozmarynu, jaka jest potrzebna, by otrzymać 1/3 szklanki igieł. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i oskub z igieł. Igły zmiażdż w moździerzu lub pokrój drobno nożem. Przesyp je do czystego i suchego słoika. Zalej 1 szklanką oliwy. Delikatnie wymieszaj, by rozmaryn nie został na ściankach naczynia (wtedy pleśnieje). Słoik przykryj gazą. Po 3 dniach zdejmij gazę, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie przecedź miksturę przez drobne sitko do szczelnie zamykanego naczynia. Trzymaj w lodówce.