Reklama

Reklama

Zapobiegamy kamicy żółciowej

Nawet co czwarty Polak cierpi z powodu kamicy żółciowej! Winowajcą jest tłusta i słodka dieta. Dodatkowo z wiekiem zwiększa się ryzyko kamicy. Można jednak jej przeciwdziałać. Oto skuteczne sposoby.

Pamiętajmy o śniadaniu!

Reklama

Rezygnacja z pierwszego posiłku sprzyja kamicy żółciowej. Dzieje się tak dlatego, że przy zbyt długich przerwach w jedzeniu (powyżej 8 godzin), pęcherzyk żółciowy nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasów żółciowych, które zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych.

Pijmy wodę i herbatę zieloną (2,5 l płynu dziennie)

Dodajemy sok z cytryny, bo świetnie oczyszcza drogi żółciowe!

Jedzmy więcej warzyw

To doskonała broń w walce z kamicą żółciową! Zawarte w warzywach białka roślinne i błonnik chronią przed tworzeniem się kamieni i atakami bólu. Trzymajmy się tych zasad: jemy warzywa do każdego posiłku wybieramy warzywa sezonowe (zimą seler, marchew, buraki; wiosną natkę, szczypior, dymkę); cały rok jemy strączkowe (fasolę, soczewicę, groch - 2 porcje w tygodniu po 15-20 dag).

Polubmy kiełki!

Warto je dodawać do sałatek, jogurtu, koktajli; posypywać nimi kanapki, zupy, ziemniaki (mogą być kiełki brokułów, rzodkiewki, lucerny itd.). Kiełki wpływają na sprawne obkurczanie się pęcherzyka oraz chronią przed zaleganiem żółci.

Zamiast smalcu i masła stosujmy oliwę i olej rzepakowy

2-3 łyżki dziennie mogą zapobiec powstawaniu kamieni żółciowych (a tłuszcze zwierzęce sprzyjają odkładaniu się złogów w drogach żółciowych)!

Zrezygnujmy z tłustego mięsa i wędlin, pasztetów, podrobów, bo podwyższają poziom trójglicerydów! A gdy norma jest stale przekraczana, sprzyja to nadwadze i tworzeniu się kamieni w pęcherzyku.

Ograniczajmy cukier oraz wyroby, które go zawierają

To ważna zasada w profilaktyce kamicy żółciowej, bo słodycze obciążają wątrobę. Są też źródłem tłuszczu (jest on obecny zwłaszcza w batonach i ciastkach).

Jedzmy owoce jagodowe

Truskawki, maliny, porzeczki (zimą w postaci mrożonek). Te owoce wyjątkowo skutecznie obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie (odciążają wątrobę i pęcherzyk żółciowy).

Pijmy nie więcej niż lampkę wina (125 ml)

Tylko do głównego posiłku. Taka ilość może zwiększyć przemianę cholesterolu. Ale nie wolno tej dawki przekraczać (większa ilość obciąża wątrobę!). Wino można rozcieńczać wodą.

Dbajmy o linię, bo...

Nawet 4-, 5-kilogramowa nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy, zwłaszcza u kobiet w średnim wieku. Nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do nadprodukcji cholesterolu! A gdy jest nadmiar "złego" cholesterolu (LDL), to jest on wydzielany do żółci i może zamieniać się w drogach żółciowych w "kryształki", a potem w kamienie żółciowe.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje