Reklama

Zaskakujące fakty o właściwościach miodu

Miód nie tylko świetnie wzmacnia odporność i pomaga podczas przeziębienia. Ma też wiele innych zalet, o których mało kto wie!

1. Miód to skuteczny lek na rany. Liczne badania potwierdzają, że ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się w przypadku ran ciętych i oparzeń. Przyspiesza naprawę tkanek i ziarninowanie. Wzmacnia też organizm, co może wpłynąć na ograniczenie stanu zapalnego. 

2. Wspomaga chory żołądek. Sprawdza się, gdy przyczyną problemów są bakterie lub wirusy. Dzięki jedzeniu miodu można złagodzić biegunkę zakaźną oraz zapalenie błony śluzowej wywołane H. pylori. 

3. Chroni serce. Miodowe antyoksydanty, takie jak flawonoidy, polifenole oraz witamina C, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Miód poszerza naczynia krwionośne, a tym samym pomaga obniżyć ciśnienie. Zmniejsza również prawdopodobieństwo tworzenia się zakrzepów. Dodatkowo w miodzie występują duże ilości potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca. 

Reklama

5. Pobudza rozwój pożytecznej mikroflory. Jest dla niej pożywką, działa jak prebiotyk, stymuluje wzrost pałeczek kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Już niewielka ilość zawartych w nim oligosacharydów ma pozytywny wpływ na organizm. 


***

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka

Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy