To kulinarna duma Węgrów. Banalny przepis, ale smak i aromat jedyne w swoim rodzaju

Paprykarz z kurczaka to klasyka kuchni węgierskiej, a danie przygotowuje się w jednym garnku. Rzecz jasna kluczowym składnikiem jest papryka, z której Madziarzy słyną na całą Europę. Wystarczy sięgnąć po zaledwie kilka składników, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem takiego posiłku.

Paprykarz z kurczaka to klasyka kuchni węgierskiej
Paprykarz z kurczaka to klasyka kuchni węgierskiej123RF/PICSEL

Węgierki paprykarz z kurczaka, czyli "Paprikás csirke", to danie jednogarnkowe, sycące, smaczne i aromatyczne, a w dodatku niezwykle proste w przygotowaniu. Niektóre przepisy wskazują, by dodawać pokrojoną, świeżą paprykę, ale nie jest to konieczne, bowiem najważniejszym składnikiem jest węgierska, mielona papryka.

Na Węgrzech taki paprykarz podaje się tradycyjnie z kluseczkami nokedli, ale i je z powodzeniem coraz częściej zastępuje się ugotowanymi ziemniakami. Nie trzeba się również trzymać wyłącznie jednego rodzaju mięsa. Zazwyczaj używa się bardziej tłustych kawałków, jak udko z kurczaka, jednak danie doskonale smakuje również, gdy sięgniemy np. po pierś z kurczaka.

Węgierki paprykarz z kurczaka - składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
  • 3 udka z kurczaka lub mięso z udka bez kości,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki węgierskiej, mielonej papryki,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól.

Węgierki paprykarz z kurczaka - przepis

W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i przesmażamy kurczaka do momentu, aż jego skórka ładnie się zrumieni. Kurczaka przekładamy na talerz, a do garnka dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy solą i przesmażamy. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieloną paprykę, przesmażamy, regularnie mieszając, by papryka nie zaczęła się przypalać.

Kolejny etap polega na wlaniu do garnka bulionu drobiowego i dokładne wymieszanie całości. Ponownie do garnka przekładamy podsmażonego kurczaka i dusimy na bardzo małej mocy palnika przez ok. 40 minut.

Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy, by pozbyć się grudek i przelewamy do garnka. Ponownie mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez kwadrans. Węgierski paprykarz z kurczaka warto podawać z kluskami, ziemniakami lub makaronem. 

"Ewa gotuje": KimchiPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?