Zdradliwa zielona herbata

Każdy organizm inaczej na nią reaguje
Każdy organizm inaczej na nią reaguje123RF/PICSEL

Problemy żołądkowe

Krzepnięcie krwi

Tanie i dobre. Zdrowe jedzenie za grosze

Kiszonki Nie tylko popularne ogórki czy kapusta, ale także buraki i wiele innych warzyw. Kiszonki są bogate w bakterie mlekowe, które działają zbawiennie na układ trawienny. Obniżają poziom cukru i dostarczają organizmowi wiele cennych witamin. Obecne w nich sole mineralne wzmacniają włosy i paznokcie.
Kiszonki Nie tylko popularne ogórki czy kapusta, ale także buraki i wiele innych warzyw. Kiszonki są bogate w bakterie mlekowe, które działają zbawiennie na układ trawienny. Obniżają poziom cukru i dostarczają organizmowi wiele cennych witamin. Obecne w nich sole mineralne wzmacniają włosy i paznokcie.123RF/PICSEL
Niektórzy twierdzą, że nie stać ich na zdrowe odżywianie. Najmodniejsze diety opierają się przecież na drogich i trudno dostępnych produktach spod znaku bio, eko czy vegan. Koniecznie bez glutenu, cukru i laktozy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od naszych preferencji oraz indywidualnych potrzeb, ale bycie fit wcale nie musi słono kosztować. Półki w sklepach aż uginają się od wyjątkowo odżywczych, a przy okazji bardzo budżetowych składników. Kilka z nich warto szczególnie docenić.
Niektórzy twierdzą, że nie stać ich na zdrowe odżywianie. Najmodniejsze diety opierają się przecież na drogich i trudno dostępnych produktach spod znaku bio, eko czy vegan. Koniecznie bez glutenu, cukru i laktozy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od naszych preferencji oraz indywidualnych potrzeb, ale bycie fit wcale nie musi słono kosztować. Półki w sklepach aż uginają się od wyjątkowo odżywczych, a przy okazji bardzo budżetowych składników. Kilka z nich warto szczególnie docenić.123RF/PICSEL
Soczewica Jak niemal każda roślina strączkowa zawiera w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka. Do tego cenny potas, kwas foliowy czy taniny – związki wykazujące działanie antynowotworowe. Źródło witamin z grupy A, B, C i K, wapnia, żelaza. Według niektórych z powodzeniem może zastąpić mięso.
Soczewica Jak niemal każda roślina strączkowa zawiera w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka. Do tego cenny potas, kwas foliowy czy taniny – związki wykazujące działanie antynowotworowe. Źródło witamin z grupy A, B, C i K, wapnia, żelaza. Według niektórych z powodzeniem może zastąpić mięso.
Kefir Sfermentowany napój mleczny o charakterystycznym smaku, a także wielu właściwościach zdrowotnych. Łatwo się trawi, usprawnia perystaltykę jelit i jest źródłem pożytecznych bakterii mlekowych. To naturalny antybiotyk wykazujący właściwości przeciwzapalne, bogaty w witaminę B i K.
Kefir Sfermentowany napój mleczny o charakterystycznym smaku, a także wielu właściwościach zdrowotnych. Łatwo się trawi, usprawnia perystaltykę jelit i jest źródłem pożytecznych bakterii mlekowych. To naturalny antybiotyk wykazujący właściwości przeciwzapalne, bogaty w witaminę B i K.
Płatki owsiane Warto sięgnąć po wersję nieprzetworzoną, czyli tzw. płatki górskie wymagające gotowania. To świetne źródło błonnika pokarmowego, a także wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Regulują pracę jelit, dodają energii na cały dzień, a nawet zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.
Płatki owsiane Warto sięgnąć po wersję nieprzetworzoną, czyli tzw. płatki górskie wymagające gotowania. To świetne źródło błonnika pokarmowego, a także wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Regulują pracę jelit, dodają energii na cały dzień, a nawet zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.
Kasza gryczana Zwłaszcza biała, czyli niepalona. Tanie i smaczne źródło błonnika, białka, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, cynku, magnezu czy żelaza. Oraz krzemu, który poprawia wygląd skóry i wzmacnia organizm. Kasza obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę jelit. Jest polecana w procesie odchudzania.
Kasza gryczana Zwłaszcza biała, czyli niepalona. Tanie i smaczne źródło błonnika, białka, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, cynku, magnezu czy żelaza. Oraz krzemu, który poprawia wygląd skóry i wzmacnia organizm. Kasza obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę jelit. Jest polecana w procesie odchudzania.

Niedobory żelaza

Wysokie ciśnienie

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?