Zdrowe grillowanie, czyli, co najlepiej wrzucać na ruszt
Wakacje to czas grillowania i nie bez przyczyny mówi się, że to sport narodowy Polaków. Gdy pogoda i humor sprzyjają, większość właścicieli ogródków i działek wyciąga grilla i wrzuca na ruszt głównie kiełbaski i karczek, które - nie oszukujmy się - są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Jeśli grillujemy często, nietrudno o przybranie kilku kilogramów na wadze w okresie wakacji. Niestety, wciąż niewielu z nas praktykuje zdrowe grillowanie, choć pocieszeniem jest, że na rusztach coraz częściej lądują ryby i warzywa. My podpowiadamy, jak grillować mądrze i zdrowo.
Zacznijmy od warzyw, bo to właśnie ich wciąż brakuje na rusztach naszych grillów. Jakie warzywa najlepiej grillować? Różne rodzaje papryki, cukinię, kabaczek, ziemniaki, kabaczek, pomidory. Przed wrzuceniem ich na ruszt powinniśmy je delikatnie doprawić.
Ryby
Na na naszych grillach wciąż zbyt rzadko lądują również ryby, które są bogactwem cennych witamin, minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie ryby najlepiej piec na grillu? Możemy upiec praktycznie każdą rybę. Najlepiej doprawić je około godzinę przed pieczeniem.
Grzyby
Ostatnio bardzo popularne stało się również pieczenie grzybów na grillu. Na ruszcie śmiało możemy umieszczać różne rodzaje grzybów, pod warunkiem, że nie są trujące.
Jeśli lubimy mięso z grilla, koniecznie wybierajmy to dobrej jakości, bez przerostów i nadmiaru tłuszczu. Marynujmy je w marynacie domowej roboty, najlepiej 24 godziny przed grillowaniem.
Do przekąsek, które wrzucamy na ruszt, najlepiej używać marynaty, którą samodzielnie przygotujemy w domu. Te gotowe pełne są szkodliwych substancji, na przykład glutaminianu sodu. Zdrową, domową marynatę przygotujemy ze świeżych ziół, oliwy z oliwek oraz musztardy bez konserwantów. Ilość składników dobieramy według uznania i mieszamy całość.