Zdrowe zamienniki cukru

Kto z nas nie lubi słodkości? Ale zdajemy sobie sprawę, że biały, rafinowany cukier nam nie służy. Na szczęście, natura dostarcza wiele jego znacznie zdrowszych odpowiedników.

Stewia

Stevia rebaudiana to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej liście są 300 razy słodsze od cukru. Jest dostępna w sklepach w różnych postaciach: proszku, tabletek, suszonych liści.

Reklama

Zapobiega tyciu

Choć pełna słodyczy, stewia wcale nie ma kalorii. Mogą ją więc włączyć do diety osoby, które się odchudzają. Stewiozydy (związki organiczne) nadające jest słodki smak nie przyczyniają się też do powstawania próchnicy. Stewia jest także wskazana dla cukrzyków, gdyż nie wywołuje wahań poziomu cukru we krwi. Dobrze wpływa na serce ze względu na zawartość witaminy C oraz cennych minerałów (cynku, potasu). Można ją dodawać do herbaty, używać do pieczenia i gotowania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje