Zdrowotne właściwości awokado
Oto najważniejsze zalety włączenia awokado do diety. Można jeść solo lub przygotować na jego bazie mnóstwo pysznych rarytasów!
Chroni oczy i poprawia wzrok
Stanowi jedno z najbogatszych źródeł luteiny, naturalnego barwnika, a także zeaksantyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Jest ono również przeciwutleniaczem, który chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiega jaskrze oraz zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).
Poprawia pracę mózgu
Miąższ dostarcza dużych ilości lecytyny, która odżywia mózg, usprawnia pamięć i koncentrację. Jeśli więc czeka cię duży wysiłek umysłowy, zjedz kanapkę posmarowaną pastą z awokado.
Reguluje poziom cukru
Węglowodany znajdujące się w tych owocach korzystnie wpływają na trzustkę i regulują wydzielanie insuliny przez ten gruczoł. Zapobiega to wahaniom poziomu cukru we krwi i hamuje uczucie głodu. Dlatego też awokado jest wskazane dla osób z nadwagą oraz ze skłonnością do cukrzycy.
Masło bogów
Tak nazwali je Aztekowie. Bo tłuszcz zawarty w miąższu tych owoców jest delikatny, odżywczy i sycący. Dziś wiadomo, że awokado właśnie dzięki tym tłuszczom zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Kupując awokado, wybieraj miękki, dojrzały owoc – taki jest najsmaczniejszy. Je się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub w postaci pasty.