Reklama

Zdrowotne właściwości awokado

Oto najważniejsze zalety włączenia awokado do diety. Można jeść solo lub przygotować na jego bazie mnóstwo pysznych rarytasów!

Chroni oczy i poprawia wzrok

Stanowi jedno z najbogatszych źródeł luteiny, naturalnego barwnika, a także zeaksantyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Jest ono również przeciwutleniaczem, który chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiega jaskrze oraz zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).

Poprawia pracę mózgu

Miąższ dostarcza dużych ilości lecytyny, która odżywia mózg, usprawnia pamięć i koncentrację. Jeśli więc czeka cię duży wysiłek umysłowy, zjedz kanapkę posmarowaną pastą z awokado.

Reklama

Reguluje poziom cukru

Węglowodany znajdujące się w tych owocach korzystnie wpływają na trzustkę i regulują wydzielanie insuliny przez ten gruczoł. Zapobiega to wahaniom poziomu cukru we krwi i hamuje uczucie głodu. Dlatego też awokado jest wskazane dla osób z nadwagą oraz ze skłonnością do cukrzycy.

Masło bogów

Tak nazwali je Aztekowie. Bo tłuszcz zawarty w miąższu tych owoców jest delikatny, odżywczy i sycący. Dziś wiadomo, że awokado właśnie dzięki tym tłuszczom zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Kupując awokado, wybieraj miękki, dojrzały owoc – taki jest najsmaczniejszy. Je się go na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub w postaci pasty.

Takie jest życie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy