Reklama

Ziele gryki: Na zdrowe oczy i kości, hamuje starzenie

O gryce mówi się często i dobrze głównie w kontekście zdrowotnych właściwości jej nasion, z których pozyskuje się pożywną kaszę. O zielu gryki wspomina się znacznie rzadziej, tymczasem i ono bardzo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Sporządzane na jego bazie napary, nalewki i proszki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, poprawiają kondycję oczu, chronią siatkówkę i pomagają pozbyć się problemu pękających naczynek. Ponadto wzmacniają nasze stawy, kości i ścięgna, przyspieszają gojenie się ran, niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia się skóry. Sprawdźmy, w jakich jeszcze dolegliwościach i schorzeniach pomoże nam ziele gryki i jak go najlepiej zastosować.

Gryka zwyczajna: Co nieco o roślinie

Pochodząca z Azji gryka zwyczajna należy do rodziny rdestowatych; zwykle osiąga około 80-100 cm wysokości. Jej znakami rozpoznawczymi są: czerwona lub zielona, pusta w środku, łodyga; strzałkowate lub sercowate liście; drobne białe lub lekko różowe kwiaty, tworzące niewielkie kwiatostany oraz ciemnobrunatne owoce, wyglądem przypominające orzechy i do nich w botanice zaliczane (mają gładkie krawędzie i ostre żeberka). Surowcem leczniczym jest ziele gryki. Grykę najlepiej zbierać w okresie kwitnienia, czyli w lipcu.

Gryka zwyczajna : Co zawiera?

Gryka zwyczajna swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartym w niej przeciwutleniaczom - przede wszystkim rutynie oraz kwercetynie, witeksynie, katechinie oraz kwasom organicznym, takim jak kwas galusowy, kwas chlorogenowy, kwas kawowy. Wymienione antyoksydanty uniemożliwiają działanie szkodliwym wolnym rodnikom, hamują niekorzystne procesy starzenia się skóry oraz organów wewnętrznych i zwiększają odporność organizmu.

Reklama

Jak działa ziele gryki i w czym nam pomoże?

Zdrowotne walory ziela gryki medycyna naturalna zna i docenia od wieków. Kiedyś wykorzystywano ją przede wszystkim do leczenia ran, wrzodów, oparzeń i niwelowania uczucia tak zwanych ociężałych nóg. Dziś wysoko punktowana jest także za szereg innych, zdrowotnych właściwości:

- wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne

- poprawia krążenie krwi

- obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy

- bardzo pozytywnie wpływa na nasz wzrok - chroni siatkówkę przed wolnymi rodnikami i uszczelnia naczynia włosowate oczu

- hamuje negatywne procesy starzenia się skóry; skutecznie ją regeneruje, przywraca jej elastyczność i dawny blask

- bardzo korzystnie wpływa na strukturę kości, stawów i ścięgien

- skutecznie dezynfekuje, przyspiesza proces gojenia się ran i regeneruje skórę

- przeciwdziała wszelkiego rodzaju promieniowaniu (np. rentgenowskiemu, mikrofali, nadajników telewizyjnych, z ekranów)

- poprawia odporność

- działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza stany zapalne i obrzęki błon śluzowych opłucnej, otrzewnej i osierdzia

- wspiera leczenie jaskry, szkarlatyny, schorzeń reumatycznych, żylaków i hemoroidów

- niweluje skutki ostrego nieżytu błoń śluzowych nosa

- ziele gryki stosowane zewnętrznie przynosi ulgę i wspiera leczenie stanów zapalnych skóry, wyprysków oraz oparzeń

- wzmacnia i oczyszcza jelita

Jakie wykorzystać preparaty na bazie ziela gryki?

Sporządzane na bazie ziela gryki preparaty - nalewki, napary i proszki - przynoszą ulgę w wielu schorzeniach i dolegliwościach. Jeśli zmagasz się z pękającymi naczynkami oczu lub nosa, żylakami, masz problem z ciśnieniem albo ze wzrokiem; zastosuj ziołowe kuracje: zaaplikuj 1/2 łyżeczki proszku z ziela gryki i popij go 1/2 szklanki wody, albo pij 1 szklankę naparu z ziela gryki lub 1 łyżeczkę nalewki z ziela gryki dwa razy dziennie. Kuracja powinna trwać dwa tygodnie i może być powtarzana raz na dwa miesiące.

Jeśli z kolei zmagasz się ze stanami zapalnymi i obrzękami błon śluzowych opłucnej, otrzewnej czy osierdzia, aplikuj trzy razy dziennie po łyżeczce proszku z ziela gryki i popijaj go szklanką wody albo po półtorej łyżeczki nalewki z ziela gryki. Kuracja powinna trwać czternaście dni.

Jak przygotować napar z ziela gryki?

Potrzebne składniki:

- 2 łyżeczki suszonego ziela

- szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ziele gryki umieść w kubeczku, zalej szklanką gorącej wody i przykryj spodeczkiem. Parz co najmniej piętnaście minut. Następnie przecedź.

Jak przygotować nalewkę z ziela gryki?

Potrzebne składniki:

- 1/2 szklanki suszonego ziela gryki

- 2 szklanki alkoholu 40 proc.

Sposób przygotowania:

Suszone ziele gryki wsyp do słoika, zalej alkoholem i wymieszaj. Słoik wsadź do miski z gorącą wodą i co kwadrans ją wymieniaj. Proces wytrawiania powinien trwać co najmniej dwie godziny. Następnie nalewkę odstaw na co najmniej siedem dni w zacienione miejsce. Po tym czasie przecedź, przelej do ciemnych butelek, starannie je zakręć i przechowuj w zacienionym miejscu maksymalnie dziewięć miesięcy.

Jak przygotować proszek z ziela gryki?

Potrzebne składniki:

- 5 łyżek suszonego ziela gryki

Sposób przygotowania:

Suszone ziele gryki zmiel na proszek w młynku do kawy. Przesyp do słoiczka, starannie zakręć i przechowuj w zacienionym miejscu maksymalnie dwa miesiące.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy