Reklama

Zielona kawa i jej odchudzające działanie

Zielona kawa robi furorę w dietach od kilku ładnych lat, a to wszystko za sprawą jej odchudzających właściwości. W tym niecodziennym napoju znajdziemy szereg składników biologicznie aktywnych, które zachowują się w nim dzięki pominięciu procesu palenia ziaren. Ponadto, zielona kawa usprawnia pracę naszego organizmu i chroni go przed chorobami. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto skorzystać z jej dobroczynnych właściwości.

Co to jest zielona kawa?

Zielona kawa, zwana również pod angielską nazwą green coffee, to nieprzetworzona forma popularnej kawy palonej. Powstaje w procesie produkcji polegającym na oczyszczaniu ziaren z łuski nasiennej, tak zwanej ekstrakcji. Jest to zatem w pełni naturalny produkt.

Składniki odżywcze zielonej kawy

Nie bez przyczyny zielona kawa tak pozytywnie wpływa na nasz organizm. Zawdzięcza to wielu składnikom odżywczym. A co w niej znajdziemy? Bardzo dużo błonnika, stąd jej działanie odchudzające, sporo minerałów, cennych olejków eterycznych, witamin, a także polifenoli, które usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za większość chorób. Substancje te zachowują się w kawie dzięki pominięciu procesu palenia ziaren.

Reklama

Właściwości odchudzające (i nie tylko) zielonej kawy

O zielonej kawie zrobiło się głośno w 2008 roku, gdy jeden z amerykańskich naukowców ogłosił, że znacznie przyspiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej bez stosowania specjalnych diet i forsowania organizmu ciężkimi ćwiczeniami. Potwierdziły to badania naukowe, które nadal są prowadzone.

Regularnie spożywana zielona kawa przyspiesza spalanie tłuszczu, a także dba o prawidłową pracę jelit. Ponadto, reguluje również pracę wątroby, wzmacnia odporność całego organizmu, a nawet wspomaga leczenie cukrzycy. Tę ostatnią właściwość zielona kawa zawdzięcza kwasowi chlorogenowemu, który stabilizuje poziom cukru we krwi. W zielonej kawie znajdziemy też kofeinę, która poprawia koncentrację i pamięć, a także kwas salicylowy działający antybakteryjnie i antywirusowo.

Jak i w jakiej postaci stosować zieloną kawę?

Zielona kawa dostępna jest na rynku w postaci kapsułek, proszku lub surowego ziarna. Kapsułki z zieloną kawą stosujemy zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi na ulotce. Jeśli decydujemy się na kupno surowych ziaren, wybierzmy produkt świeży i wysokiej jakości. Warto wiedzieć, że ziarna zielonej kawy są znacznie twardsze niż w przypadku kawy tradycyjnej. Nie zaleca się zatem mielenia ich w młynkach elektrycznych.

Jak przygotować napar z zielonej kawy?

Zielona kawa w postaci naparu ma bardzo specyficzny smak i zapach, które w dużej mierze zależą od rodzaju i jakości ziaren, a także od sposobu ich parzenia. Jak zatem przygotować napój z zielonej kawy? Wsypujemy do kubka dwie płaskie łyżeczki zmielonej kawy i zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Następnie przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na pięć minut. Podobnie jak kawę tradycyjną, green coffee można pić z mlekiem, a także z dodatkami. To zależy już wyłącznie od nas.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy