Reklama

Zielony wzmacniacz mózgu

Kolendra częściej ceniona jest bardziej za swoje właściwości kulinarne, niż zdrowotne. Tymczasem nazywane chińską pietruszką zioło stanowi prawdziwy, jak określają niektórzy badacze, "wzmacniacz mózgu".

Kolendra swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw świetnie sprawdza się, jako dodatek zarówno do mięs jak i sałatek. Jej aromat często przywodzi na myśl dania kuchni arabskiej czy indyjskiej. Kolendra to jednak coś więcej niż jedynie aromatyczna przyprawa, jest ona skarbnicą wielu cennych witamin i składników odżywczych.

Liście kolendry to bogate źródło witaminy C, K, zawierają również niewielkie ilości wapnia, fosforu, potasu, tiaminy, niacyny i karotenu. Jeśli zastanawiamy się, jakie zdrowotne korzyści przynosi jej regularne spożywanie, lista okazuje się bardzo okazała.

Reklama

Kolendra obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Sprzyja również prawidłowej pracy układu pokarmowego, wspomaga funkcje wątroby i pracę jelit.

Z powodzeniem można nazwać ją również zielonym "kosmetykiem" przeciwstarzeniowym. Badania z 2015 roku opublikowane w "Journal of Medicinal Food" wykazały zdolność kolendry do ochrony skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UVB, co zatem sprzyja zapobieganiu fotostarzeniu skóry.

Kolendra jest również cennym dodatkiem ze względu na bogactwo zawartych w niej przeciwutleniaczy. Badanie opublikowane w "Plant Foods for Human Nutrition" pokazało, że bazylia i kolendra zawierają najwyższe poziomy karotenoidów: beta-karotenu i beta-kryptoksantyny, a także luteiny - wszystkie znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.

Jak wskazuje w swojej książce "Juiceman" Andrew Cooper, kolendra ma jeszcze jedną cenną właściwość - jako jedno z niewielu ziół używana jest do usuwania z organizmu metali ciężkich. Cooper w swojej książce nazywa ją "wzmacniaczem mózgu" i proponuje przepis na napój poprawiający jego pracę.

"Często przygotowuję sobie małą butelkę czystego, skoncentrowanego soku z kolendry, który mieszam ze sproszkowaną chlorellą. Wypijaj trochę tego wzmacniacza każdego dnia i odczuj poprawę w funkcjonowaniu twojego mózgu" - radzi Cooper.

Do przygotowania napoju wykorzystujemy mały pęczek kolendry, pół jabłka, połowę obranej cytryny i jedną łyżeczkę sproszkowanej chlorelli. Wyciskamy sok z kolendry, jabłka i cytryny, całość mieszamy z chlorellą. (PAP Life)

autor: Monika Dzwonnik

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy