Ziemniaki dla całej rodziny
Są tanie i łatwo dostępne, często zapominamy, że również zdrowe. Być może dlatego, ze spowszedniały nie cieszą się dużym powodzeniem.
Ziemniaki niesłusznie posądzane są o zgubne działanie dla naszej sylwetki. Tymczasem zjadając sto gramów kartofli dostarczamy do organizmu średnio około osiemdziesiąt kilokalorii, których większość pochodzi z węglowodanów, a dokładniej ze skrobi. Nie są to zatem szczególnie duże dawki kalorii, a przede wszystkim skrobia jest węglowodanem złożonym, którego organizm, a szczególnie mózg, bardzo potrzebuje do codziennego funkcjonowania.
Do diety dziecka kartofle można wprowadzać już od 7 miesiąca życia - a nawet trzeba, bo to pokarm lekkostrawny, za to kaloryczny, więc może być doskonałym źródłem energii dla aktywnego malucha. Ziemniak jest bogaty w minerały, witaminę B (niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i budującą odporność organizmu) i C (on zadba o skórę, kości i włosy waszego potomka), błonnik i kwas foliowy, ważny składnik procesu produkcji krwinek czerwonych.
Pomagają trawić
Ziemniaki pomagają również małym - tym dużym też - brzuszkom w trawieniu, obniżając stężenie kwasów żołądkowych i wspomagając rozwój flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Chronią też wątrobę, szczególnie skutecznie, jeśli jemy je w mundurkach.