Zioła i przyprawy, które pomogą w walce z cukrzycą
Cukrzyca to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę osób na świecie w różnym wieku. Choroba ta polega na zaburzeniu metabolicznym, które wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, wynikającym w głównej mierze z defektu produkcji lub działania insuliny. Hiperglikemia, czyli podwyższony poziom glukozy we krwi, wiąże się niestety z ryzykiem uszkodzenia organów wewnętrznych oraz ich niewydolnością. Chodzi tu głównie o prawidłową pracę nerek i serca, jednak nieleczona cukrzyca powoduję również uszkodzenia nerwów oraz w dużej mierze naczyń krwionośnych. Ze względu na wiele czynników, takich jak przebieg choroby czy jej główna przyczyna, możemy rozróżnić cukrzycę typu 1. oraz typu 2. W przypadku osób u których zdiagnozowano zarówno cukrzycę typu 1. lub typu 2., bardzo ważne jest, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Dla wielu osób jest to ciągła walka, ponieważ muszą sobie odmawiać wielu przyjemności wiążących się z jedzeniem danych produktów. Jednak tak długo, jak utrzymujemy prawidłowy poziom cukru we krwi, możemy czuć się w miarę spokojni, a pomogą nam w tym naturalne zioła i przyprawy, które zalecane są osobom z cukrzycą.
Jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Dzięki temu, że jest łatwo dostępny, stanowi doskonały dodatek do wielu dań, takich jak naleśniki, owsianki czy nawet tosty z domową konfiturą. Jednak cynamon to nie tylko smak, ale również bioaktywne składniki, które pomagają obniżać poziom cukru we krwi. W rzeczywistości badania wykazały, że spożywanie zaledwie kilku gram cynamonu dziennie może obniżać i normalizować poziom cukru.
Kozieradka
Jeśli masz cukrzycę, to należy rozważyć dodanie do swojej diety stosunkowo nieznanego zioła, które nazywa się kozieradka. Kozieradka często występuje w postaci mąki i może przyczynić się do poprawy tolerancji glukozy czy też obniżenia poziomu cukru we krwi. Oprócz tego zioło to, idealnie sprawdzi się u osób, które maja problem ze zbyt wysokim cholesterolem.
Imbir stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw, tych podawanych na zimno oraz na gorąco. Jednak pokochasz go nie tylko za smak i aromat, ale również jest bardzo pomocny dla osób cierpiących na cukrzycę, którym zależy na tym, aby kontrolować poziom cukru w organizmie. Badania wykazały, że spożywanie zaledwie trzech gramów imbiru dziennie, może pomóc osobom z cukrzycą typu II obniżyć poziom cholesterolu, kontrolować poziom cukru oraz utrzymać prawidłową wagę ciała.
Kurkuma
Kurkuma jest to przyprawa, którą łatwo możemy rozpoznać po charakterystycznej pomarańczowo-żółtej barwie. Kurkumę znajdziemy w indyjskiej kuchni, jednak coraz częściej dodawana jest do różnych dań mięsnych przez polskie gospodynie. Oprócz charakterystycznego smaku i koloru, kurkuma ma działanie przeciwzapalne, które jest dobre dla naszego serca, ale także może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Z badań wynika, że kurkuma świetnie sprawdza się również u osób cierpiących na cukrzycę.
Czosnek
Czy wyobrażasz sobie gotowanie domowych potraw bez użycia czosnku? Oczywiście że nie! Czosnek wykorzystywany jest w kuchni od pokoleń i stanowi świetny dodatek do wielu potraw z całego świata. Bez przeszkód możesz go wykorzystać do smażenia mięsa, przyprawiania sosu do spaghetti oraz do dipów do sałatek. Jednak czosnek to nie tylko smak, ale również doskonały sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Curry w proszku jest niewątpliwie jedną z najbardziej aromatycznych przypraw na świcie. Stanowi doskonały dodatek do niemal każdego domowego sosu oraz jest podstawą diety w wielu częściach świata. Jednak oprócz tego, oferuje nam pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, curry może zmniejszyć ryzyko negatywnego wpływu stresu oksydacyjnego na nasz organizm.
Aloes
Wielu z nas zna korzystne działanie aloesu na naszą skórę, jednak niewiele osób wie, że aloes potrafi również obniżać poziom cukru we krwi. Badania przeprowadzone przez naukowców jasno potwierdziły tezę, że diabetycy powinni pić co najmniej jedną szklankę soku z aloesu dziennie.
Goździki
Potężny smak i aromat goździków to kwintesencja wielu potraw, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W czasie mrozów nie ma nic lepszego niż domowa herbata z dodatkiem cytryny i goździków. Jednak goździki to również przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą pomóc diabetykom obniżyć poziom cukru we krwi. Spożycie nawet jednego grama goździków dziennie, może pomóc równoważyć glukozę oraz cholesterol.
Stosowany w celach leczniczych od wieków, ten niewielki korzeń ma bardzo wiele korzystnych właściwości. Jednym z powodów dla którego powinniśmy dołączyć żeń-szeń do naszej diety jest niewątpliwie fakt, że zwiększa on wrażliwość na insulinę oraz redukuję powikłania związane z cukrzycą.
Oregano
Kucharz, który do makaronu nie dodaje oregano, nigdy nie osiągnie idealnego smaku swojej potrawy. Ale oregano to również drogocenna pomoc dla osób cierpiących z powodu cukrzycy. Badania wykazały, że oregano oraz rozmaryn hamują enzymy, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Dlatego też zioła zalecane są osobom, które mają już dość ciągłego wahania poziomu cukru.