Źródło żelaza i błonnika
Dawniej korzystano głównie z jej przeciwszkorbutowych właściwości. Ma działanie wzmacniające dla skóry i oczy, gdyż jest źródłem witaminy E i beta karotenu. Natka jako naturalny mix niezbędnych nam witamin i minerałów pomaga odtruć i wzmocnić nasz organizm.
Natka to bogate źródło żelaza. Warunek konieczny - aby ciało mogło przyswoić żelazo - niezbędny jest odpowiedni poziom witaminy C.
Tymczasem tu w tej jednej roślinie mamy oba składniki. Natka jest dobrym, naturalnym źródłem błonnika. W "epoce instant", kiedy na półkach sklepowych możemy znaleźć sztuczne odpowiedniki niemal wszystkiego, oferta błonnika również mocno się rozrosła.
Nie ma jednak lepszego źródła niż to z plonów ziemi. Błonnik mamy w owocach i warzywach. Jeśli jemy je w rozsądnych ilościach, suplementacja jest absolutnie zbędna. Natka pietruszki jedzona regularnie przynieść nam może szereg korzyści.
Łagodzi nerwobóle i neutralizuje stres, który w naszym świecie jest chyba wszechobecny. Ma działanie moczopędne. Pomaga też pozbyć się piasku i kamieni z dróg moczowych. Poprawia trawienie i usprawnia pracę kapryśnych jelit.
Aż szkoda dodawać jej do rosołu, bo oddaje mu swój aromat, ale traci większość właściwości.