Zmagasz się z takimi dolegliwościami? Olej z ogórecznika to świetne remedium
Olej z ogórecznika prawdopodobnie nie jest tak popularny wśród konsumentów, jak olej lniany, olej z ostropestu czy olej z czarnuszki, ale to nie oznacza, że nie warto dodać go do swojej diety. Dlaczego powinniśmy pić olej z ogórecznika, jak wpływa na organizm i czy każdy może go spożywać?
Olej z ogórecznika - charakterystyka
Olej z ogórecznika pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion ogórecznika lekarskiego. Nazwa rośliny wzięła się od aromatu i smaku jej liści, które przypominają ogórka. Należy jednak podkreślić, że już sam olej pozyskany z pestek ogórecznika, pozbawiony jest zapachu wspomnianego warzywa, a jego posmak jest lekko orzechowy.
Olej z ogórecznika z uwagi na właściwości prozdrowotne z powodzeniem wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Jedną z jego największych zalet jest ogromna zawartość kwasu tłuszczowego gamma-linolenowego (GLA) z grupy omega-6, który działa przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie, usprawnia pracę układu krążenia i wspomaga procesy zachodzące w układzie nerwowym.
Olej ten jest również źródłem m.in. witaminy C, witamin z grupy B, flawonoidów, saponiny, żelaza, magnezu, cynku, potasu i wapnia.
Olej z ogórecznika - właściwości prozdrowotne
Olej z ogórecznika powinny spożywać osoby borykające się z problemami trawiennymi, ponieważ olej działa osłonowo, łagodząco i regeneracyjnie na błonę śluzową żołądka, usprawniając również pracę jelit.
Olej jest bardzo przydatny podczas grypy i przeziębienia, a to dlatego, że wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Łagodzi kaszel i pomaga w odkrztuszaniu, zmniejsza stany zapalne organizmu.
Olej z ogórecznika ma również właściwości detoksykacyjne, działa moczopędnie, pomaga pozbywać się z organizmu toksyn i bierze udział w procesie przemiany materii. Olej wspiera układ krążenia, zmniejszając agregację krwinek, tym samym minimalizując ryzyko powstawania zakrzepów.
Spożywanie oleju z ogórecznika wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy. Olej jest zalecany również osobom z reumatyzmem, gdyż z uwagi na wspomnianą, dużą zawartość kwasu tłuszczowego gamma-linolenowego (GLA) z grupy omega-6 łagodzi ból stawów, zmniejsza obrzęki i wzmacnia układ kostny.
Olej z ogórecznika z powodzeniem może być także stosowany bezpośrednio na skórę lub stanowić składnik np. maści i balsamów, działając nawilżająco, przeciwzapalnie i łagodząco. Olej powinny stosować osoby z cerą dojrzałą i suchą, ponieważ zmniejsza utratę wody ze skóry, a dzieje się tak dzięki zawartości substancji śluzowych. Z kolei właściwości złuszczające i nawilżające olej zawdzięcza kwasowi AHA.
Olej z ogórecznika - dawkowanie i przeciwskazania
Olej z ogórecznika mogą przyjmować zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. W przypadku osób dorosłych, o ile inaczej nie zaleca lekarz lub producent na opakowaniu, warto spożywać jedną łyżeczkę oleju dziennie. Natomiast dawkowanie dla dzieci to pół łyżeczki dziennie.
Olej możemy dostarczać organizmowi, dodają go do posiłków, np. sałatek. Należy jednak pamiętać, by olej nie był dodawany do ciepłych potraw, ponieważ na skutek wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości.
Oleju z ogórecznika nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może przyczyniać się do powstawania skurczów. Olej z ogórecznika rozrzedza krew, dlatego bez konsultacji z lekarzem nie powinny go stosować osoby przyjmujące pewne leki.