Chleb będzie kosztować 40zł? Mamy przepis na domowy!
Inflacja ostatnio wszystkim nam daje się we znaki. Rosną ceny wielu produktów spożywczych, w tym pieczywa. Jest to związane z wyższymi kosztami jego wyrobienia m.in. przez podwyżkę cen gazu. Podpowiadamy, jak można zaoszczędzić, robiąc chleb domowy.
Ceny gazu wzrosły dla odbiorców biznesowych od nowego roku nawet o kilkaset procent. Szczególnie dotknie to piekarnie, które codziennie rozpalają piece, co oznacza wzrost rachunków o tysiące złotych. To z kolei prowadzi do znacznych podwyżek cen pieczywa.
W najgorszej sytuacji znalazły się małe zakłady, które nawet po podniesieniu cen nie będą w stanie pokryć kosztów produkcji. Początkowe wyliczenia ekspertów przewidywały, że cena za kilogram chleba wyniesie 12 złotych. Okazuje się jednak, że może to być znacznie wyższa kwota.
Branża piekarzy walczy wspólnie o otrzymanie pomocy od rządu w postaci specjalnej tarczy osłonowej. Poproszono również samorządy o wsparcie - obniżenie czynszów i lokalnych podatków. Na razie nie wiadomo, czy starania przyniosą jakiś skutek.
Zaoszczędzić na pieczywie możemy, przygotowując w domu chleb własnej roboty. A ułatwić wam zadanie, przedstawiamy przepis na pyszny bochenek z chrupiącą skórką.
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki.
- Mieszamy następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Wyjmujemy z miski na obsypaną mąką stolnicę i zagniatamy.
- Odstawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym.
- Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni.
- Pieczmy pod przykryciem 30 minut i później 20 minut bez przykrycia.
Czytaj więcej:
W I kwartale podwyżki cen żywności jeszcze przyspieszą