Chroni przed rakiem, doskonale uzupełnia smak jajecznicy. Posyp obficie wierzch
Stanowi popularny dodatek m.in. do jajecznicy, ale z powodzeniem może również przyozdabiać kanapki i wnosić dodatkowe walory smakowe. Mowa o szczypiorku, który posiada wiele składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych.

Szczypiorek - wartości odżywcze
Szczypiorek oprócz charakterystycznego, lekko pikantnego smaku i orzeźwiającego aromatu, to roślina, która skrywa w sobie m.in. witaminę C, B1, B2, A, E, D oraz K. Ponadto szczypiorek to także źródło składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, magnez, cynk, miedź i selen.
To jednak nie koniec zalet tej rośliny w kontekście wartości odżywczych, bowiem znajdziemy w niej również flawonoidy, beta-karoten, związki siarkowe, kwas foliowy, białko i błonnik. Z kolei gdy mowa o kaloriach, to 100 g świeżego szczypiorku dostarcza 35 kcal.
Szczypiorek - dlaczego warto jeść?
Szczypiorek należy do grupy roślin, które charakteryzują się silnym działaniem antynowotworowym. Mowa o warzywach z rodzaju Alium, do których zalicza się także m.in. cebulę, por i czosnek. Zawarte w nich związki siarki i związki organiczne w postaci merkaptocysteiny, kwercetyny, flawonoidów i ajoenu, zdecydowanie zmniejszają ryzyko tworzenia i przerzutów komórek rakowych.
Wzbogacenie diety o szczypiorek pozwala również na zmniejszenie ryzyka chorób serca, ponieważ roślina wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, ponadto bierze udział w procesach odpowiedzialnych za rozszerzanie naczyń włosowatych skóry i błon śluzowych.
Z uwagi na zawartości m.in. witaminy C, szczypiorek wzmacnia odporność organizmu i jest polecany osobom borykającym się z anemią. Właściwości prozdrowotne szczypiorku spełniają również istotną rolę podczas leczenia chorób pęcherza moczowego, nerek, a także poprawiają działanie układu trawiennego.
Warto wiedzieć: Weź garść i zalej wrzątkiem. Wygoni bakterie i złagodzi infekcję

Szczypiorek przeciwskazania
Szczypiorku nie powinny spożywać osoby, u których roślina wywołuje reakcje alergiczne, m.in. w postaci tzw. pokrzywki. Należy również pamiętać, że szczypiorek spożyty w nadmiarze może działać przeczyszczająco i powodować problemy z poprawnym działaniem układu pokarmowego.