Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?
Rosnącą niemal od 50 lat epidemię otyłości coraz lepiej charakteryzuje pewien paradoks: im więcej wiemy na ten temat, tym więcej mamy otyłych osób. Czy tłuszcz, cukier i zbyt mała ilość ćwiczeń to główni winowajcy?
Podsumowując, jest to świetne wprowadzenie do zdrowego stylu życia, klucz do zrozumienia powodów ogólnoświatowej epidemii otyłości i problemów, jakie stwarzają poszczególne rodzaje diet.
Zanim sięgniesz po wiosenną dietę, sprawdź, co naprawdę jest skuteczne!
Taubes i jego rosnący wpływ na debatę żywieniową w USA stał się problemem dla wielu środowisk, zainteresowanych utrzymaniem zbudowanego w latach 70-tych XX w. konsensusu wokół hipotezy, że węglowodany są zdrowe, a tłuszcze nie. Gdyby środowisko medyczno-żywieniowe przyznało Taubesowi rację, musiałoby przyznać mniej więcej to: "Przez 30 lat byliśmy w błędzie i źle wam doradzaliśmy. Żałujemy i za wszelkie niedogodność, w tym epidemię chorób serca, cukrzycy i otyłości, szczerze przepraszamy".
Kilka kontrowersyjnych tez Taubesa:
- dieta nie polega na ograniczeniu kalorii
- wszystkie popularne diety oparte są na błędnych założeniach
- wbrew konwencjonalnej wiedzy to nie nadmiar kalorii jest przyczyną otyłości i chorób
- ruch i ćwiczenia nie przyczyniają się do utraty wagi
- cukier uzależnia podobnie jak heroina czy nikotyna
Gary Taubes (ur. 1956) jest z wykształcenia fizykiem i dziennikarzem, zajmuje się tematyką medyczną. Od początku lat 80. tropi i opisuje kontrowersje w badaniach naukowych oraz zjawisko pseudonauki, czyli tzw. bad science. Ma silną pozycję w amerykańskim środowisku dziennikarskim i naukowym.
Od lat 90. autor koncentruje się na nauce o żywieniu, wznawiając debatę na temat zasadności oficjalnych zaleceń dietetycznych w Ameryce. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories(2007) oraz Dlaczego Tyjemy (2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy.
Pisał dla takich czasopism jak "Dicover", "Science", "New York Times", "Atlantic Monthly", "Esquire". Za swoją twórczość został trzykrotnie uhonorowany nagrodą pn. Science in Society Award of the National Association of Science Writers oraz zdobył sypendium MIT Knight Science Journalism Fellowship na lata 1996-97.
Początkowo Taubes zajmował się zagadnieniami fizyki, badając na przykład koncepcję zimnej fuzji. Napisał dwie książki na ten temat: Nobel Dreams (1987), Bad Science: The Short Life and Weird Times of Cold Fusion (1993). Od lat 90-tych autor koncentruje się na nauce o żywieniu, na nowo ożywiając debatę na temat zasadności oficjalnych zaleceń dietetycznych w Ameryce. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories(2007) oraz Dlaczego Tyjemy (2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy. Ma ona fundamentalne znaczenie dla każdego, kto chce zrozumieć, dlaczego obowiązująca od ponad 30 lat teoria o szkodliwości tłuszczów i cholesterolu w diecie (tzw. hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa) jest błędna na gruncie naukowym i przyczyniła się de facto do wybuchu epidemii otyłości oraz tzw. chorób cywilizacyjnych.
Ukończył fizykę stosowaną na Uniwersytecie Harvarda, inżynierię lotniczą na Uniwersytecie Stanford oraz dziennikarstwo na Uniwersytecie Columbia. Pisał dla takich czasopism jak "Dicover", "Science", "New York Times", "Atlantic Monthly", "Esquire". Za swoją twórczość został trzykrotnie uhonorowany nagrodą pn. Science in Society Award of the National Association of Science Writers oraz zdobył sypendium MIT Knight Science Journalism Fellowship na lata 1996-97.
Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić?
Gary Taubes
Wydawnictwo Literackie