Dlaczego warto jeść cytryny? Lista zalet jest długa

Cytryny to ważny składnik wielu dań. Często dodajemy je do herbaty, aby poprawić jej smak. Te owoce mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają nie tylko witaminę C, ale także witaminy z grupy B oraz witaminę E, beta-karoten, potas, magnez oraz żelazo. Jak regularne spożywanie cytryn wpływa na nasz organizm?

Warto pić wodę z cytryną codziennie rano. Dlaczego?
Warto pić wodę z cytryną codziennie rano. Dlaczego? 123RF/PICSEL

Cytryny: właściwości odżywcze

Cytryny to owoce dostępne niezależnie od pory roku. Podczas gotowania zazwyczaj wykorzystujemy ich sok. Jak się jednak okazuje, wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się również w miąższu oraz skórce cytryn.

Cytryny pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych. Posiadają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywane regularnie wpływają korzystnie na wygląd skóry.

Cytryny wpływają korzystnie na odporność

Cytryna to popularne źródło witaminy C, która wspiera odporność organizmu i sprawia, że w przypadku przeziębienia jego dolegliwości nie są aż tak uciążliwe. Dzięki niej przechodzimy grypę znacznie łagodniej. Dlaczego tak się dzieje?

Witamina C, której źródłem jest cytryna, powoduje wzrost aktywności krwinek białych oraz przyspiesza ich migrację do miejsca reakcji zapalnej.

Cytryna jest cennym źródłem błonnika
Cytryna jest cennym źródłem błonnika123RF/PICSEL

Cytryny wspomagają trawienie

Cytryna jest cennym źródłem błonnika (owoc średniej wielkości zawiera ok. 2,4 g błonnika). Regularnie spożywania, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, usprawnia trawienie, a także przyspiesza metabolizm. Bardzo dobrym nawykiem jest picie wody z cytryną codziennie rano. Dzięki temu pozbywamy się toksyn z organizmu, a także oczyszczamy jelita.

Cytryny a praca serca

Jak się okazuje, systematyczne spożywanie cytryny może korzystnie wpłynąć również na pracę serca. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest jedną z głównych przyczyn rozwijania się chorób sercowo-naczyniowych, a także miażdżycy. Cytryna obniża poziom "złego" cholesterolu dzięki witaminie C oraz antyoksydantom.

W skórce i miąższu owocu znajduje się również kwas cytrynowy, a więc związek, który wspomaga wchłanianie magnezu i wapnia. Oba te minerały są niezbędne do kontrolowania ciśnienia krwi.

Herbata i cytrusy: twoi jesienni sprzymierzeńcy
Herbata i cytrusy: twoi jesienni sprzymierzeńcy123RF/PICSEL

***
Przeczytaj również:

Zobacz również: 

Meg Ryan kończy 60 lat! Tak się zmieniała© 2021 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas