Dzień Matki 2023: Prezenty na ostatnią chwilę, które ucieszą każdą mamę

Prezenty na Dzień Mamy
Prezenty na Dzień Mamy123RF/PICSEL
  • W przeciwieństwie do Polski, w USA ustanowiono Dzień Mamy świętem narodowym. Z tej okazji wywieszane są flagi, a obywatele organizują imprezy oraz wspólne pikniki rodzinne.
  • W części państw święto wszystkich mam połączone jest z obchodami Dnia Kobiet.
  • Jeszcze do czasów II wojny światowej, Dzień Matki przypadał w Polsce na różne dni. W 1934 roku obchodzono go 15 maja, a w 1939 roku 7 maja.

Dzień Mamy w Polsce

Kwiaty - uniwersalny prezent na każdą okazję

Kwiaty wręczone od serca ucieszą mamę w dzień jej świętad
Kwiaty wręczone od serca ucieszą mamę w dzień jej świętad123RF/PICSEL

Wspólny czas z mamą

  • wyprawa rowerowa,
  • wizyta u kosmetyczki lub fryzjera,
  • dzień spędzony na zakupach,
  • relaks w SPA,
  • wycieczka pociągiem,
  • domowy seans filmowy z przekąskami,
  • wspólne gotowanie na warsztatach kulinarnych,
  • lekcja tańca,
  • oglądanie wystaw w muzeach,
  • sadzenie kwiatów w duecie.

Deser DIY dla mamy - galette z truskawkami i rozmarynem

Słodkie galette wypełnione owocami to doskonały prezent dla mamy
Słodkie galette wypełnione owocami to doskonały prezent dla mamy123RF/PICSEL
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 30 g bułki tartej
  • 90 g zimnego masła
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, a następnie dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Możemy zrobić to ręcznie lub użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.
  • W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Do owoców dodajemy miód oraz rozmaryn i podgrzewamy przez 10 minut.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy bardzo cienko, posypując odrobiną bułki tartej.
  • Na oba ciasta wykładamy porcję truskawek, a ich brzegi zwijamy do środka. Całość chłodzimy w lodówce jeszcze przez 30-35 minut.
  • Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut, aż do zauważalnego zrumienienia. Gotowy deser świetnie komponuje się z kawą na zimno lub domową lemoniadą. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremINTERIA.TVInteria.tv