Dzień Matki 2023: Prezenty na ostatnią chwilę, które ucieszą każdą mamę

Prezenty na Dzień Mamy
Prezenty na Dzień Mamy123RF/PICSEL
  • W przeciwieństwie do Polski, w USA ustanowiono Dzień Mamy świętem narodowym. Z tej okazji wywieszane są flagi, a obywatele organizują imprezy oraz wspólne pikniki rodzinne.
  • W części państw święto wszystkich mam połączone jest z obchodami Dnia Kobiet.
  • Jeszcze do czasów II wojny światowej, Dzień Matki przypadał w Polsce na różne dni. W 1934 roku obchodzono go 15 maja, a w 1939 roku 7 maja.

Dzień Mamy w Polsce

Zobacz również:

    Kwiaty - uniwersalny prezent na każdą okazję

    Kwiaty wręczone od serca ucieszą mamę w dzień jej świętad
    Kwiaty wręczone od serca ucieszą mamę w dzień jej świętad123RF/PICSEL

    Wspólny czas z mamą

    • wyprawa rowerowa,
    • wizyta u kosmetyczki lub fryzjera,
    • dzień spędzony na zakupach,
    • relaks w SPA,
    • wycieczka pociągiem,
    • domowy seans filmowy z przekąskami,
    • wspólne gotowanie na warsztatach kulinarnych,
    • lekcja tańca,
    • oglądanie wystaw w muzeach,
    • sadzenie kwiatów w duecie.

    Deser DIY dla mamy - galette z truskawkami i rozmarynem

    Słodkie galette wypełnione owocami to doskonały prezent dla mamy
    Słodkie galette wypełnione owocami to doskonały prezent dla mamy123RF/PICSEL
    • 100 g mąki pszennej
    • 50 g mielonych migdałów
    • 30 g bułki tartej
    • 90 g zimnego masła
    • 100 g mascarpone
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli
    • 400 g truskawek
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, a następnie dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Możemy zrobić to ręcznie lub użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.
    • W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Do owoców dodajemy miód oraz rozmaryn i podgrzewamy przez 10 minut.
    • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy bardzo cienko, posypując odrobiną bułki tartej.
    • Na oba ciasta wykładamy porcję truskawek, a ich brzegi zwijamy do środka. Całość chłodzimy w lodówce jeszcze przez 30-35 minut.
    • Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut, aż do zauważalnego zrumienienia. Gotowy deser świetnie komponuje się z kawą na zimno lub domową lemoniadą. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremINTERIA.TVInteria.tv