Fenkuł (koper włoski)
5-6 fenkułów; oliwa; pół łyżeczki soli; pół butelki wina czerwonego; sok z brzoskwiń w puszce; 20 ml śliwowicy; łyżka octu balsamicznego; pieprz.
Tę arcyciekawą jarzynę można już u nas dość łatwo znaleźć w większych miastach - w sklepach warzywnych i na straganach. Ma niepowtarzalny smak i może wchodzić w niecodzienne kombinacje z innymi produktami.
Fenkuły przyciąć tak, aby została tylko bulwiasta część z kilkucentymetrowymi łodygami (białe części), obrać z zewnętrznych łodyg, przyciąć od strony korzenia i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Ułożyć na rozgrzanej oliwie, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą.
Osobno połączyć w rondelku pozostałe składniki i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę - sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu.
Wylać sos na talerze (albo na półmisek) i na nim układać uduszone połówki fenkuła.