Gdzie szukać potasu?
Zasada numer jeden, im jakiś produkt jest uboższy w tłuszcze, tym więcej zawiera potasu.
Ten pierwiastek znajduje się w bananach i pomarańczach. Z warzyw najbogatszym źródłem są ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew.
Pamiętaj jednak, że potas wypłukuje się do wody podczas gotowania. Dlatego, jeśli chcesz uzupełnić niedobory, gotuj zupę jarzynową. Inne źródła potasu to: ryby, drób, czerwone mięso, nabiał, zwłaszcza jogurty, chleb pełnoziarnisty i orzechy bez soli.
Zawartość potasu w 100 g
Suszone morele: 1888 mg
Kiełki jęczmienne: 1700 mg
Mleko pełne:1660 mg
Suszona fasola: 1260 mg
Soczewica:1200 mg
Zielony groszek: 1000 mg
Kakao:980 mg
Pietruszka, rzodkiewka:900 mg
Brązowy ryż: 300 mg