Grzyboznawca Jerzy Rumiński radzi: Tak przygotuj się przed grzybobraniem

Co zrobić, aby grzybobranie było owocne i bezpieczne. Zapoznaj się z radami doświadczonego grzyboznawcy
Co zrobić, aby grzybobranie było owocne i bezpieczne. Zapoznaj się z radami doświadczonego grzyboznawcy123RF/PICSEL
Te podstawowe informacje warto sobie przyswoić, wówczas grzybobranie będzie znacznie prostsze i bardziej owocne.
Jeśli nie jesteśmy przekonani, czy grzyb jest jadalny, warto poprosić o opinię grzyboznawcę
Jeśli nie jesteśmy przekonani, czy grzyb jest jadalny, warto poprosić o opinię grzyboznawcę123RF/PICSEL
Grzybiarze mylą także pieprzniki jadalne, a więc kurki z lisówkami pomarańczowymi. Zdarza się także, że biorą goryczaki żółciowe - nietrujące, ale niejadalne grzyby o nieprzyjemnym, gorzkim smaku - za podgrzybki brunatne lub borowiki szlachetne.
„Bardzo ważne w zbieraniu grzybów jest doświadczenie” – zaznacza Jerzy Rumiński
„Bardzo ważne w zbieraniu grzybów jest doświadczenie” – zaznacza Jerzy Rumiński Stanislaw Bielski/REPORTEREast News
Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria