Herbata sanpin - ulubiony napój stulatków z Okinawy
Herbata sanpin - mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu - to najpopularniejszy i najczęściej spożywany napój na Okinawie. Jej mieszkańcy piją średnio trzy czarki sanpin dziennie - wskazują Hector Garcia (Kirai) i Francesc Miralles, autorzy książki "Ikigai".
- Najbardziej zbliżonym do niej odpowiednikiem na Zachodzie jest herbata jaśminowa, która zazwyczaj pochodzi z Chin. Badanie przeprowadzone przez Hiroko Sho na Uniwersytecie Okinawskim wykazało, że herbata jaśminowa obniża poziom cholesterolu we krwi - przeczytamy w książce "Ikigai. Japoński sekret długiego i szczęśliwego życia". Jej autorzy, Hector Garcia (Kirai) i Francesc Miralles, trafili na Okinawę, wyspę szczęśliwych stulatków w poszukiwaniu sekretu długowieczności.
Jednym z nich jest dieta mieszkańców wyspy, ale również ich zamiłowanie do różnych herbacianych naparów, wśród których prym wiedzie herbata sanpin. To mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu.
- Na Okinawie można znaleźć ją w przeróżnych postaciach i na pewno nie zabraknie jej w żadnym stojącym na ulicy automacie z napojami. Poza typowymi dla zielonej herbaty korzyściami antyoksydacyjnymi, ma ona także zalety herbaty jaśminowej: obniża ryzyko ataków serca, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga opanować stres, obniża poziom cholesterolu. Mieszkańcy Okinawy piją średnio trzy czarki herbaty sanpin dziennie - wskazują autorzy. (PAP Life)