Bije klasyczną jajecznicę na głowę. Jest aromatyczna i syci na długo

Polacy uwielbiają jajecznicę.
Polacy uwielbiają jajecznicę. 123RF/PICSEL

Tofucznica - jajecznica z tofu

  1. Wybierz tofu naturalne lub wędzone (dla głębszego smaku).
  2. Pokrusz tofu na małe kawałki, aby przypominało strukturę jajecznicy.
  3. Podsmaż na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i ulubionych przypraw. Idealne będą kurkuma (nada kolor), sól kala namak (ma lekki, "jajeczny" smak), papryka słodka, pieprz i szczypiorek.
  4. Dla kremowej konsystencji możesz dodać odrobinę mleka roślinnego lub wegańskiego majonezu.
Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy
Tofucznica to smakowita alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy123RF/PICSEL

Szakszuka, uczta smaków na talerzu

  • 2-3 jajka
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże pomidory
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Papryka (czerwona lub zielona), pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (kolendra, pietruszka) do dekoracji
  1. Podsmaż cebulę na patelni z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i paprykę, a następnie smaż przez kolejne 3-4 minuty.
  2. Dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Zrób w sosie małe wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię i gotuj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
  4. Podawaj posypane świeżymi ziołami i opcjonalnie z kawałkami chleba.
Ślinka cieknie na sam widok
Ślinka cieknie na sam widok123RF/PICSEL

Jajka po turecku (Çılbır), czyli posmak orientu

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka octu (do gotowania jajek)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodka lub ostra)
  1. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie wyłóż na talerz.
  2. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu i soli. Wbij jajka i gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj paprykę i smaż przez kilkanaście sekund, aż masło nabierze aromatycznego zapachu.
  4. Wyłóż ugotowane jajka na jogurt i polej masłem paprykowym.
"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat