Bije klasyczną jajecznicę na głowę. Jest aromatyczna i syci na długo
Jajecznica to smaczne i pożywne śniadanie, lunch czy kolacja, cenione za szybkość i prostotę wykonania oraz liczne wartości odżywcze. Niestety, nie zawsze mamy potrzebne składniki, aby ją wykonać, albo nie możemy jeść niektórych składników z uwagi na np. nietolerancje pokarmowe. Poza tym, czasem możemy chcieć przełamać kuchenną rutynę i zaserwować sobie oraz domownikom jajka w innej wersji. No właśnie, a co mamy do wyboru? Okazuje się, że całkiem sporo!
Spis treści:
Znudziła ci się klasyczna jajecznica? Nawet różne dodatki do niej mogą okazać się niewystarczającym eksperymentem. Czas zatem na coś całkiem innego. Proponujemy nieco bardziej orientalne smaki, które sprawią, że śniadanie będzie ucztą dla podniebienia, a przy tym dużą dawką energii.
Tofucznica - jajecznica z tofu
Tofucznica, czyli wegańska wersja jajecznicy, stała się popularnym wyborem wśród osób na diecie roślinnej. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest doskonałym źródłem białka roślinnego i ma neutralny smak, co pozwala na przyprawienie go na wiele sposobów.
Jak przygotować tofucznicę?
- Wybierz tofu naturalne lub wędzone (dla głębszego smaku).
- Pokrusz tofu na małe kawałki, aby przypominało strukturę jajecznicy.
- Podsmaż na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i ulubionych przypraw. Idealne będą kurkuma (nada kolor), sól kala namak (ma lekki, "jajeczny" smak), papryka słodka, pieprz i szczypiorek.
- Dla kremowej konsystencji możesz dodać odrobinę mleka roślinnego lub wegańskiego majonezu.
Tofucznica świetnie smakuje z grzankami i świeżymi warzywami, a także z awokado. Jest to lekka, lecz sycąca potrawa, alternatywa dla klasycznej jajecznicy.
Szakszuka, uczta smaków na talerzu
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, pełne aromatycznych przypraw, warzyw i jajek. To świetna alternatywa dla jajecznicy, która z pewnością doda śniadaniu charakteru! Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zaangażowania od jajecznicy, a przede wszystkim pewnych egzotycznych, orientalnych przypraw. Zanim przystąpisz do kulinarnego dzieła, upewnij się, że masz je w zanadrzu.
Składniki:
- 2-3 jajka
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże pomidory
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Papryka (czerwona lub zielona), pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (kolendra, pietruszka) do dekoracji
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę na patelni z odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i paprykę, a następnie smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
- Zrób w sosie małe wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię i gotuj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
- Podawaj posypane świeżymi ziołami i opcjonalnie z kawałkami chleba.
Jajka po turecku (Çılbır), czyli posmak orientu
To tradycyjne tureckie danie z jajek w połączeniu z jogurtem i aromatycznym masłem paprykowym. Wyjątkowy smak i kremowa konsystencja z pewnością przypadną do gustu miłośnikom śniadaniowych wariacji.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka octu (do gotowania jajek)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodka lub ostra)
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie wyłóż na talerz.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu i soli. Wbij jajka i gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj paprykę i smaż przez kilkanaście sekund, aż masło nabierze aromatycznego zapachu.
- Wyłóż ugotowane jajka na jogurt i polej masłem paprykowym.