Hiszpanie jedzą je w sylwestra. Wierzą, że przynoszą szczęście i pomyślność

Czy owoce mogą przynosić szczęście? Hiszpanie wierzą, że tak, zwłaszcza jeśli są to winogrona spożywane podczas sylwestrowej nocy. Według tradycji powinno ich być dokładnie 12 - po jednym do zjedzenia z każdym uderzeniem zegara. W jaki sposób narodziła się tradycja Las doce uvas de la suerte?

Hiszpanie, gdy wybija północ, zjadają 12 winogron. Skąd wziął się ten zwyczaj?
Hiszpanie, gdy wybija północ, zjadają 12 winogron. Skąd wziął się ten zwyczaj?123RF/PICSEL

O północy zjedz ich dwanaście. Hiszpańska tradycja znana na całym świecie

Tradycja "dwunastu winogron szczęścia" (hiszp. Las doce uvas de la suerte) narodziła się na początku XX wieku, kiedy to rolnicy z Alicante i Murcji, chcąc wykorzystać nadwyżkę zbiorów, promowali owoce jako symbol pomyślności.

Zgodnie z obyczajem, należy zjeść 12 winogron, każde z nich reprezentujące jeden miesiąc nadchodzącego roku. Aby rytuał był skuteczny, owoce należy spożywać, stojąc na lewej nodze.

Ze szczęściem może być różnie, ale jedno jest pewne - spożywanie winogron przyniesie nam liczne korzyści zdrowotne.

Winogrona są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów

Winogrona to owoce pełne wartości odżywczych, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia. Są bogatym źródłem witamin, takich jak A, B, C, E i K, oraz minerałów, w tym żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Szczególną uwagę zwracają jednak flawonoidy - naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki nim winogrona pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Dodatkowo, w owocach tych znajdziemy błonnik, luteinę i zeaksantynę.

Dlaczego warto jeść winogrona? Odmłodzą i wspomogą serce

Spożywanie winogron wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowia.

Owoce te pomagają:

  • redukować oznaki starzenia - dzięki przeciwutleniaczom chronią skórę i komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • chronić serce - resweratrol obniża ciśnienie i wspiera elastyczność naczyń krwionośnych.
  • wspierać metabolizm - winogrona regulują poziom cukru we krwi i wspomagają trawienie.
  • zapobiegać stanom zapalnym - ich właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, zapalenie stawów czy Alzhaimer.
  • poprawić wygląd skóry - witamina E i antyoksydanty wpływają na regenerację komórek i zapobiegają utracie wilgoci w skórze.
Kuszą nie tylko smakiem i zapachem, ale przede wszystkim licznymi wartościami odżywczymi
Kuszą nie tylko smakiem i zapachem, ale przede wszystkim licznymi wartościami odżywczymi123RF/PICSEL

Kto nie powinien jeść winogron? Te osoby muszą uważać

Jednak nie dla każdego winogrona są dobrym wyborem. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych osoby z cukrzycą powinny ograniczyć ich spożycie do około 60 g na porcję. Owoce mogą także podrażniać żołądek, dlatego należy na nie uważać w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Z kolei osoby z alergią na winogrona powinni całkowicie wyeliminować je ze swojej diety.

W lodówce czy poza nią? Ekspertka rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, jak przechowywać owoce i warzywaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas