Hiszpanie jedzą je w sylwestra. Wierzą, że przynoszą szczęście i pomyślność
Czy owoce mogą przynosić szczęście? Hiszpanie wierzą, że tak, zwłaszcza jeśli są to winogrona spożywane podczas sylwestrowej nocy. Według tradycji powinno ich być dokładnie 12 - po jednym do zjedzenia z każdym uderzeniem zegara. W jaki sposób narodziła się tradycja Las doce uvas de la suerte?
Spis treści:
O północy zjedz ich dwanaście. Hiszpańska tradycja znana na całym świecie
Tradycja "dwunastu winogron szczęścia" (hiszp. Las doce uvas de la suerte) narodziła się na początku XX wieku, kiedy to rolnicy z Alicante i Murcji, chcąc wykorzystać nadwyżkę zbiorów, promowali owoce jako symbol pomyślności.
Zgodnie z obyczajem, należy zjeść 12 winogron, każde z nich reprezentujące jeden miesiąc nadchodzącego roku. Aby rytuał był skuteczny, owoce należy spożywać, stojąc na lewej nodze.
Ze szczęściem może być różnie, ale jedno jest pewne - spożywanie winogron przyniesie nam liczne korzyści zdrowotne.
Winogrona są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów
Winogrona to owoce pełne wartości odżywczych, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia. Są bogatym źródłem witamin, takich jak A, B, C, E i K, oraz minerałów, w tym żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Szczególną uwagę zwracają jednak flawonoidy - naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki nim winogrona pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
Dodatkowo, w owocach tych znajdziemy błonnik, luteinę i zeaksantynę.
Dlaczego warto jeść winogrona? Odmłodzą i wspomogą serce
Spożywanie winogron wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowia.
Owoce te pomagają:
- redukować oznaki starzenia - dzięki przeciwutleniaczom chronią skórę i komórki przed stresem oksydacyjnym.
- chronić serce - resweratrol obniża ciśnienie i wspiera elastyczność naczyń krwionośnych.
- wspierać metabolizm - winogrona regulują poziom cukru we krwi i wspomagają trawienie.
- zapobiegać stanom zapalnym - ich właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, zapalenie stawów czy Alzhaimer.
- poprawić wygląd skóry - witamina E i antyoksydanty wpływają na regenerację komórek i zapobiegają utracie wilgoci w skórze.
Zobacz również: Zawieś je na choince. Tak zapewnisz sobie szczęście, pomyślność i dobrobyt w 2025 roku
Kto nie powinien jeść winogron? Te osoby muszą uważać
Jednak nie dla każdego winogrona są dobrym wyborem. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych osoby z cukrzycą powinny ograniczyć ich spożycie do około 60 g na porcję. Owoce mogą także podrażniać żołądek, dlatego należy na nie uważać w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Z kolei osoby z alergią na winogrona powinni całkowicie wyeliminować je ze swojej diety.