Jagodzianki grozy powróciły, są jeszcze droższe niż rok temu. "Prosta, letnia przekąska stała się luksusem"
Sezon na jagody rozpoczęty, a co za tym idzie, uwielbiane przez Polaków jagodzianki zaczynają pojawiać się w cukierniach i piekarniach. Do sprzedaży wróciły już słynne jagodzianki Magdy Gessler, których zawrotna cena wywołała niemałe poruszenie w zeszłym roku. Ile zapłacimy za jagodzianki w tym sezonie?
Jagody zaczynają dojrzewać już pod koniec czerwca, a sezon na te smaczne i aromatyczne owoce trwa do połowy sierpnia. Jest to okres, w którym niemal w każdej cukierni i piekarni znajdziemy puszyste bułeczki wypełnione świeżymi jagodami. Już rok temu ten niepozorny smakołyk stał się symbolem inflacji. W mediach przekornie nazywano je "jagodziankami grozy" lub "drożdżówką dla bogaczy". Wszystko przez zawrotne ceny tych wypieków.
W 2022 roku za jagodziankę ze świeżych owoców musieliśmy zapłacić pokaźną sumę. Dla wielu już 16 złotych wydawało się szczytem drożyzny, jednak prawdziwą burzę wywołały jagodzianki z flagowej cukierni Magdy Gessler - Słodki Słony. Temat dań i wypieków sprzedawanych w restauracjach i cukierniach tej znanej restauratorki zawsze budzi wiele emocji. Słyną one z wysokich cen, które przez samą Magdę Gessler tłumaczone są wysoką jakością produktów, z których zostały przygotowane, a także dbałością o szczegóły. Jeśli jednak wydaje nam się, że zeszłoroczne ceny jagodzianek były co najmniej lekko za drogie, ciężko skomentować ich tegoroczną cenę.