Reklama

Reklama

Jak można wykorzystać skorupki po jajkach?

Skorupki kurzych jajek mają tak wiele zaskakujących zastosowań, że aż żal je wyrzucać do śmieci! Remedium na problemy żołądkowe, wybielacz do firanek, czy okład na podrażnioną skórę, to tylko kilka trików z wykorzystaniem skorupek jajek.

Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Trik z kawą

Skorupki jaj są doskonałym źródłem wapnia, fluoru, żelaza i witamin. Dzięki temu nadają się jako naturalny suplement diety. Ich spożywanie wpływa też pozytywnie na nasz układ kostny. 

Każdy, kto cierpi na problemy żołądkowe, a równocześnie nie chce rezygnować z porannej kawy, wie, że po dodaniu do tego napoju zmielonych skorupek zneutralizuje jej kwasowy odczyn. Dzieje się tak z powodu dużej zawartości wapnia w nich zawartej. 

Gdy zalejemy skorupki octem i pozostawimy na kilka dni, stworzy się z nich naturalny okład, który można stosować na podrażnioną skórę. 

Reklama

Skorupki jajek to także naturalny wybielacz prania. Wystarczy umieścić je w lnianym worku, który później wkładamy do pralki. 

Jak można wykorzystać skorupki po jajkach w ogrodzie?

Ogrodnicy cenią sobie zaś "jajkowe zapory", które usypane dookoła roślin chronią je przed ślimakami. Warto wrzucać je też do przydomowego kompostu. W ten sposób wzbogacimy go o dodatkowe substancje odżywcze. Skorupki świetnie sprawdzają się też jako naturalny nawóz do roślin.

Przeczytaj także:

Jak wykorzystać skórki bananów?

Tylko jeden banan dziennie

Czy można zjeść czarnego banana?



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy