Reklama

Reklama

Jak wykorzystać skórki bananów?

Kultura "zero waste" znajduje coraz szersze grono zwolenników. Kreatywność w zakresie pełnego wykorzystania produktów spożywczych, w tym skórek owoców, jest imponująca. Pozostałe po zjedzeniu bananów obierki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i enzymów o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Sprawdź, na ile sposobów możesz ich użyć do pielęgnacji ciała i dla utrzymania czystości. To naturalny "odgrzybiacz" organizmu i świetny nawóz do kwiatów.

Chcesz olśniewać uśmiechem? Pocieraj zęby skórką od banana!

Preparaty wybielające bywają zawodne, kosztowne, albo zbyt agresywne dla szkliwa zębowego. Czasem trzeba zapłacić kilka razy, zanim znajdziemy coś, co przyniesie oczekiwany efekt. Może warto rozpocząć przygodę z wybielaniem zębów od tego, co mamy za darmo, czyli skórek bananów, które dotąd lądowały w koszu na odpady?

Wystarczy regularnie, najlepiej kilka razy w tygodniu, pocierać zęby wewnętrzną (białą) stroną skórki. Nie trzeba łączyć składników, mierzyć czasu, ani wydawać zatrważających kwot. Skórka banana usuwa nalot nie niszcząc szkliwa. Sprawdź, nic nie tracisz, a możesz zyskać piękniejszy uśmiech.

Reklama

Skórka banana bazą kremu nawilżającego

Tak jak banan, tak i jego skórka obfituje w silne antyoksydanty w postaci witamin A i C. Cały owoc, łącznie ze skórką, jest skarbnicą witamin z grupy B i licznych, ważnych dla poprawy skóry minerałów, w tym żelaza, magnezu i potasu.

Czujesz, że suche powietrze ogrzewanych pomieszczeń przesusza ci skórę? Zjedz ze smakiem banana, a na bazie jego skórki przygotuj krem nawilżający. Dodaj do niej połowę świeżego ogórka (łącznie ze skórką), połowę awokado i szczyptę cynamonu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i nałóż na skórę twarzy. Pozostaw maseczkę na 15-20 minut i dokładnie umyj twarz. Jeśli twoja skóra jest mocno przesuszona, powtarzaj zabieg nawet kilka razy w tygodniu.

Nie masz czasu na zrobienie domowego kremu, a trzymasz w ręce skórkę po zjedzonym bananie? Wykorzystaj ją tak, jak nasze matki i babki używały skórek ogórków. Przetrzyj jej wewnętrzną stroną twarz, szyję i dekolt. Oczyści, odżywi, wygładzi i wzmocni twoją skórę.

Skórka banana jako opatrunek bakterio- i grzybobójczy

Banan jest doskonałym owocem na piknik czy całodzienne wędrowanie. Słodki, sycący i wygodny w transporcie, szybko zaspokoi głód i doda energii. W trasie i na biwaku można z powodzeniem wykorzystać jego skórkę.

Warto wiedzieć, że im bardziej dojrzały jest banan, tym więcej cennych składników odżywczych znajduje się w jego skórce. Są w niej również enzymy o właściwościach bakterio- i grzybobójczych.

Zapomniałeś zabrać plaster? Użyj skórki banana jako naturalnego opatrunku. Przyłóż wewnętrzną częścią do swojej skóry. Zawarte w niej składniki przyspieszą gojenie ran, zmniejszą odczyn zapalny, ból, swędzenie i obrzęk po ukąszeniu owadów.

Skórka banana może pomóc usunąć drzazgę. Przyłóż skórkę do miejsca, w którym utkwiła i przytrzymaj chwilę. Drzazga wyjdzie sama.

Skórka banana na trądzik i hemoroidy

Codziennie przed pójściem do łóżka przecieraj wewnętrzną częścią skórki banana te partie skóry, które są objęte trądzikiem. Pozostaw owocowy film na skórze na całą noc. Analogicznie postępuj przy hemoroidach.

Skórka banana pomocna przy łuszczycy

Dwa razy dziennie pocieraj chorobowo zmienione partie skóry wewnętrzną stroną skórki banana. Dbaj o systematyczność, a po kilku dniach zobaczysz wyraźną poprawę.

Skórka banana pomoże utrzymać czystość w domu

Skórka banana sprawdzi się świetnie podczas sprzątania. Doskonale usuwa kurz z roślin doniczkowych. Ich liście znów będą lśnić soczystą zielenią.

Pomoże w konserwacji wielu przedmiotów. Nadaje się do polerowania metalu, srebra i skóry naturalnej. Bez trudu wyczyścisz jej wewnętrzną stroną sztućce, biżuterię, metalowe okucia mebli, skórzaną sofę czy buty. Skórka banana może zastąpić pastę do butów. Wypolerowane nią obuwie zyska blask i warstwę ochronną.

Skórka banana odżywką dla kwiatów

Wypełnione składnikami odżywczymi skórki bananów są doskonałą odżywką dla roślin, zarówno domowych, jak i ogrodowych. Jak przygotować odżywkę?

Pokrój skórki w małe kawałki, wrzuć do dużego słoika i zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na 2-3 dni w jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione miejsce. Podlewaj kwiaty bananową odżywką bezpośrednio ze słoika, bez rozcieńczania. Służy szczególnie różom i innym roślinom kwitnącym.

Zobacz także:

Ponad 30 tys. zakażeń. Ministerstwo podało nowe dane

Tylko jeden banan dziennie

Czy można zjeść czarnego banana?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: banan | skórka od bananów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy