Jak odżywiać się zdrowo?

Co kryją w sobie produkty light, soki owocowe w kartonach, płatki śniadaniowe? Michael Moss dziennikarz śledczy New York Timesa, zdobywca Nagrody Pulitzera, przedstawia zdumiewającą historię rozwoju branży wysoko przetworzonej żywności. W książce Cukier, sól, tłuszcz, opisuje triki koncernów spożywczych, które mają nas skłonić do konsumpcji ich produktów.


Reklama

To sugestywna, barwna opowieść przeplatana historiami zaczerpniętymi z niektórych z spośród najbardziej znanych i dochodowych przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza - takich jak m.in. Kraft, Coca-cola, Nestle, Oreo, Kellogg. Dzięki opisom drobiazgowych i wnikliwych badań jest mocno osadzona w realiach i pozwala spojrzeć na problem z perspektywy konsumenta. Moss zabiera czytelnika do laboratoriów, w których technolodzy żywności, korzystając z najnowocześniejszych wynalazków, obliczają "poziom błogości" słodkich napojów. Poprzez zmianę struktury chemicznej tłuszczu pracują nad udoskonaleniem "doznań smakowych" płynących z jego konsumpcji. Autor dociera także do strategii marketingowych, opracowanych tak, aby złagodzić obawy społeczne związane z wpływem produktów żywnościowych na zdrowie. Zmniejszenie ilości jednego składnika, dodać więcej dwóch pozostałych i rozreklamować nowy produkt jako "pozbawiony tłuszczu" albo "o niskiej zawartości soli".

Przedstawiciele branży spożywczej przyznają, że nie są w stanie wyprodukować zdrowych, wysoko przetworzonych produktów żywnościowych, nawet jeśli zostałyby wprowadzone w życie restrykcyjne rozporządzenia prozdrowotne. Bez cukru, soli i tłuszczy branża spożywcza przestałaby istnieć, podobnie jak ich "notoryczni klienci".

Cukier, sól, tłuszcz, to obowiązkowa lektura wszystkich konsumentów i klientów branży spożywczej, o czym przekonuje autorka programu Wiem, co jem Katarzyna Bosacka: "Książka Michaela Mossa jasno pokazuje, jak wysoką cenę płacimy za słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej bezwartościowe jedzenie".

 

O autorze:

Michael Moss w 2010 roku otrzymał Nagrodę Pulitzera w kategorii "Dziennikarstwo śledcze"; znalazł się też wśród nominowanych do tej nagrody w latach 1999 i 2006. Moss jest także zdobywcą nagrody Geralda Loeba oraz wyróżnienia Overseas Press Club. Przed rozpoczęciem pracy w "New York Timesie", był reporterem "Wall Street Journal", "Newsday" i "Atlanta Journal-Constitution". Mieszka na Brooklynie z żoną i dwoma synami.

Dowiedz się więcej na temat: cukier | sól | tłuszcz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje