Jak zrobić lizaki na Halloween?
Nie masz pomysłu na halloweenowy deser? Sprawdź w jak prosty sposób możesz przekształcić zwykłe ciasteczka w upiorne, czekoladowe mumie. Wypróbuj nasz przepis, a dzieci na pewno będą zachwycone.
Składniki
8 słomek lub patyczków do lizaków
300 g roztopionej czekolady
8 markiz lub innych ciasteczek
lukier (gotowy lub domowy)
cukierki do dekoracji
Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Lekko zanurz słomkę w gorącej czekoladzie. „Otwórz” ciastko i włóż do środka słomkę oblaną czekoladą. Złóż z powrotem połówki ciastka. Przyciśnij mocno. Poczekaj, aż czekolada stężeje. To samo zrób zresztą słomek.
Zanurz ciastko na słomce w gorącej czekoladzie, tak aby było całkowicie pokryte czekoladą. Wyjmij i pozwól, aby nadmiar czekolady spłynął do garnka. Umieść ciasteczka na przygotowanej blasze i wstaw na około 25 minut do lodówki, aby czekolada stężała. Napełnij rękaw cukierniczy lukrem. Pokryj ciasteczka paseczkami lukru. Przyklej cukierki dekoracyjne, które będą imitować oczy. Odstaw na około godzinę, aż do całkowitego stężenia lukru.