Jak zrobić lizaki na Halloween?

Nie masz pomysłu na halloweenowy deser? Sprawdź w jak prosty sposób możesz przekształcić zwykłe ciasteczka w upiorne, czekoladowe mumie. Wypróbuj nasz przepis, a dzieci na pewno będą zachwycone.

lizaki na halloween
lizaki na halloween© Photogenica

Składniki

8 słomek lub patyczków do lizaków

300 g roztopionej czekolady

8 markiz lub innych ciasteczek

lukier (gotowy lub domowy)

cukierki do dekoracji

nakładanie lukru
© Photogenica

Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Lekko zanurz słomkę w gorącej czekoladzie. „Otwórz” ciastko i włóż do środka słomkę oblaną czekoladą. Złóż z powrotem połówki ciastka. Przyciśnij mocno. Poczekaj, aż czekolada stężeje. To samo zrób zresztą słomek.

lizaki mumie na halloween
© Photogenica

Zanurz ciastko na słomce w gorącej czekoladzie, tak aby było całkowicie pokryte czekoladą. Wyjmij i pozwól, aby nadmiar czekolady spłynął do garnka. Umieść ciasteczka na przygotowanej blasze i wstaw na około 25 minut do lodówki, aby czekolada stężała. Napełnij rękaw cukierniczy lukrem. Pokryj ciasteczka paseczkami lukru. Przyklej cukierki dekoracyjne, które będą imitować oczy. Odstaw na około godzinę, aż do całkowitego stężenia lukru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas