Jak zrobić świąteczny sernik?
Przygotuj pyszny sernik na Święta Bożego Narodzenia. Goście na pewno będą zachwyceni jego piękną dekoracją w świątecznym klimacie.
Ciasto:
1 i ½ szklanki pokruszonych krakersów razowych lub innych
½ szklanki drobno pokrojonych prażonych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
Wypełnienie:
90 dag serka śmietankowego
1 szklanka cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka
Dekoracja:
2 szklanki kwaśnej śmietany
¼ szklanki cukru
kolorowe cukierki i inne ozdoby cukiernicze
Przygotuj tortownicę. Owiń szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej. W misce wymieszaj pokruszone krakersy, orzechy, cukier i masło. Wyrobionym ciastem wylep tortownicę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i schłodź.
W dużej misce utrzyj ser z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodaj jajka i delikatnie ubij.
Przygotuj większą nieprzeciekającą blaszkę, w której umieścisz tortownicę. Delikatnie wlej wrzątek do większej formy. Woda musi sięgać do połowy tortownicy. Tak pieczemy sernik w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.
W małej misce wymieszaj śmietanę z cukrem. Wyjmij sernik, wyłóż na wierzch śmietanę i piecz jeszcze przez 5 minut. Usuń tortownicę z kąpieli wodnej. Ostudź sernik. Udekoruj cukierkami.