Już starożytni łączyli miód i ocet. Badania potwierdziły skuteczność tej receptury
“Ognisty cydr”, oksymel, “pikantny syrop” - mieszanka octu owocowego i miodu znana była już w starożytności. Oksymelem leczono przeziębienia oraz stosowano go jako środek na rany i obrzęki. Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick poddali miksturę z octu i miodu badaniom, okazało się, że rzeczywiście może być ona skuteczna w zwalczaniu różnych infekcji.
Oksymel: Co to jest?
Łacińska nazwa mieszanki octu i miodu pochodzi od słów oxy - tlen ( domyśle utlenione wino) i miód - mel. Oksymel bywa też nazywany “pikantnym syropem" czy “ognistym cydrem". Po raz pierwszy pisał o nim Marek Porcjusz Katon, nazywany też Katonem Młodszym, żyjący w I w. p.n.e. Oksymel pojawia się też w źródłach renesansowych.
Miksturę z miodu i octu (często jabłkowego lub winnego) stosowano na przeziębienia, do wzmacniania układu odpornościowego oraz w przypadku zapalenia zatok. W dawnych czasach była wykorzystywana też jako środek na rany i obrzęki i to te właściwości postanowili zbadać dr Erin Connelly, dr Freya Harrison wraz ze swoim zespołem z Uniwersytetu w Warwick, a wyniki swoich badań opublikowali na łamach czasopisma “Mikrobiology".
Zobacz również: Przepis na oksymel
Oddzielnie ocet i miód nie dawały efektów, ale w połączeniu skutecznie zabijały bakterie
Naukowcy początkowo wzięli na warsztat dwie apteczne maści miodowe, które łączyli z naturalnym octem oraz kwasem octowym. Wyniki wprawiły ich w osłupienie. Okazało się, że składniki stosowane oddzielnie w niewielkich dawkach nie przynosiły efektu, ale gdy połączono ocet i miód, znaczna część bakterii ginęła. W dodatku najskuteczniejsza była mieszanka octu naturalnego - kwas octowy nie przynosił tak spektakularnych efektów.
Badania wykazały, że niektóre octy owocowe są skuteczniejsze w zabijaniu bakterii niż inne. Największe zaciekawienie i możliwości wzbudza ocet z granatu, który wykazuje najsilniejsze działanie antybakteryjne.
Naukowcy chcą rozpocząć testy kliniczne
Naukowcy podkreślają, że konieczne są dalsze badania nad właściwościami oksymelu, należałoby też określić najlepsze i najskuteczniejsze proporce octu i miodu, by mikstura dawała jak najlepsze efekty.
Mimo że badania nadal trwają i wiele jeszcze jest aspektów antycznej mikstury, których nauka nie poznała, to naukowcy postulują rozpoczęcie testów klinicznych oksymelu w leczeniu trudnych infekcji bakteryjnych.
Zobacz również: Niesamowite odkrycie polskich naukowców. 5 tysięcy razy skuteczniejsza broń w walce z alzheimerem