Katarzyna Bosacka obala mity o bananach. Jak to jest z pasożytami w czarnej końcówce?
Oprac.: Dagmara Kotyra
Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się wiedzą dotyczącą żywności. Tym razem skupiła się na bananach. Podkreśliła, jakie są fakty i obaliła kilka mitów, które powstały na przestrzeni lat. Influencerka zwróciła uwagę m.in. na przekonanie, że w czarnej końcówce bananów można znaleźć np. pasożyty. Rzeczywiście jest się czego bać?
Katarzyna Bosacka obala mity i edukuje Polaków
Tym razem influencerka skupiła się na bananach. Przedstawiła, jakie są fakty na temat tych owoców i przy okazji obaliła kilka mitów.
Jak to jest z bananami? Katarzyna Bosacka zabrała głos
Katarzyna Bosacka na samym początku postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące czarnej końcówki banana. Wbrew przekonaniom nie znajdziemy tam pasożytów, lamblii albo pająków. Nie ma więc powodów do obaw. Dziennikarka podkreśliła, że jest to po prostu pozostałość kwiatostanu.
Faktem dotyczącym bananów jest jednak to, że należy je myć przed spożyciem. Przede wszystkim dotyczy to tych nieekologicznych owoców. "Dlaczego? Dlatego, że one są mocno konserwowane, żeby przetrwały w czasie podróży. Myjemy po prostu skórkę i potem nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania" - podkreśliła Katarzyna Bosacka.
Dziennikarka nie zapomniała wspomnieć, że banan jest zdrową i odżywczą przekąską, a wszystko przez zawartość potasu. W dodatku aż w 75 proc. składa się z wody i jest niskokaloryczny, bo zawiera jedynie 100-120 kalorii.
Ponadto Katarzyna Bosacka obaliła mit dotyczący brązowych bananów i wyjaśniła, skąd się bierze ciemna barwa. "To nieprawda, że takich ciemnych bananów nie należy jeść i nadają się do wyrzucenia. Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która po prostu jest twarda, mniej ją przyswajamy i jest mniej słodka. Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan brązowy jest po prostu najsłodszy" - stwierdziła.
***