Katarzyna Bosacka wzięła po lupę wigilijny przysmak. Zdradziła, czego unikać

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Pierogi to jeden z punktów obowiązkowych wigilijnej kolacji. Nic więc dziwnego, że Katarzyna Bosacka postanowiła nieco dokładniej się im przyjrzeć. Smutne wnioski ma szczególnie dla tych, którzy zdecydują się kupić gotowe danie. Ekspertka zdradziła, czego lepiej unikać.

Katarzyna Bosacka przyjrzała się wigilijnym pierogom. Ma zatrważające wnioski
Katarzyna Bosacka przyjrzała się wigilijnym pierogom. Ma zatrważające wnioskiOla Skowron/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Bez nich nie ma wigilii. Niektóre są nawet zapowiedzią dobrych, życiowych zmian i bogactwa, kiedy akurat natkniemy się w nich na mały pieniążek.

Nie każdy jednak, w okresie intensywnego, świątecznego szaleństwa, znajdzie czas by samodzielnie przygotować wigilijne pierogi. Wówczas ruszy na łowy do sklepu. A wtedy... mniejsze lub większe rozczarowanie. Katarzyna Bosacka zdradziła, na co zwrócić uwagę.

Katarzyna Bosacka radzi Polakom. Tych pierogów lepiej unikaj

Katarzyna Bosacka od lat doradza Polakom w kwestiach zdrowego odżywiania, przestrzegając również przed pochopnymi decyzjami w sklepie. Radzi jak świadomie kupować, niejednokrotnie zdradzając również oszczędnościowe triki.

Dziennikarka, znana z programu "Wiem co jem i wiem, co kupuję" nieprzerwanie cieszy się sympatią rodaków. Często biorąc pod lupę ulubione produkty Polaków, sprawdza co kryje się w ich składzie. Tym razem skupiła się na wigilijnym przysmaku. A wnioski, w niektórych przypadkach, zatrważają.

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę świąteczne pierogi. Zdradziła, na co uważać
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę świąteczne pierogi. Zdradziła, na co uważać123RF/PICSEL

Katarzyna Bosacka przyjrzała się wigilijnym pierogom. Oto co znalazła

"Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa wigilijna w wielu polskich domach! Nie każdy ma czas lepić własne pierogi, więc dla wielu te sklepowe mogą być ostatnią deską ratunku. Ale które wybrać?" - zastanawia się w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka. Śpieszy również z odpowiedzią.

Ekspertka od zdrowego odżywiania przygotowała zestawienie piętnastu sklepowych produktów, zaznaczając czego powinniśmy się mocno wystrzegać. "Kupując pierogi z kapustą i grzybami liczyłabym na to, że w składzie pojawią się grzyby leśne. Niestety w wielu produktach jedyne grzyby jakie się znajdują to... pieczarki - też grzyby, ale czuję jakiś taki niedosyt" - zaznaczyła dziennikarka. Na co więc zwrócić uwagę?

Katarzyna Bosacka przestrzega. Zwróć uwagę na skład pierogów ze sklepu

W trakcie przedświątecznych zakupów warto nieco dokładniej przyjrzeć się składom poszczególnych produktów. Jak radzi Katarzyna Bosacka, w przypadku gotowych pierogów, wystrzegać należy się przede wszystkim:

  • konserwantów - wiele gotowych pierogów zawiera E202 - sorbinian potasu,
  • wzmacniaczy smaku, na przykład glutaminianu monosodowego,
  • ekstraktu drożdżowego czy sztucznych aromatów, które w nienaturalny sposób poprawiają smak produktu,
  • syropu glukozowego,
  • maltodekstryny i cukru na czołowych miejscach w składzie,
  • margaryny (lepiej aby było masło),
  • masy jajowej.

"Sporą bolączką pierogów z kapustą i grzybami jest znikoma ilość grzybów (nie mówię o pieczarkach, a grzybach leśnych) - 3%, 1%, 0,2%, ale są też na rynku takie, które zawierają 18% grzybów leśnych" - dodaje ekspertka. Podczas przedświątecznych zakupów warto więc dokładnie przyjrzeć się składom produktów, które trafiają do koszyka, a kolejno na nasz stół. Obok smaku ważne jest bowiem również nasze zdrowie.

Co istotne, nie wszystkie sklepowe propozycje zawierają w sobie składniki, o których wspomina Katarzyna Bosacka. Całkiem spora część z nich, w tym te, które znalazły się na opracowanej przez dziennikarkę liście, zaskakuje swoim poprawnym składem.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas