Nie tylko mleko i woda. Oto najlepsze sposoby na moczenie śledzi
Podczas Bożego Narodzenia miliony Polaków zajadają się śledziami przyrządzanymi na najróżniejsze sposoby. Zanim jednak ryba trafi na świąteczny stół, należy odpowiednio ją przygotować, by w pełni cieszyć się jej doskonałym smakiem. Zatem w czym i jak długo powinniśmy moczyć śledzie przed ich podaniem?
Moczenie śledzi w wodzie i w mleku
Przepisów na przyrządzenie śledzi jest mnóstwo, a tę zdrową rybę możemy podawać m.in. na słodko, słono, kwaśno itd. Jednak podstawą smacznego dania, którego bazę stanowi śledź, jest wcześniejsze, umiejętne przygotowania ryby, tak by finalnie stała się ona delikatna w smaku. Mowa o moczeniu śledzi, dzięki czemu pozbędziemy się z nich dominującego rybnego zapachu i smaku soli.
Śledzie przeważnie moczone są w mleku i w wodzie, ale istnieją również inne sposoby na moczenie tej ryby.
Jeśli mamy do czynienia ze śledziami solonymi, o których potocznie mówi się "śledzie z beczki", pamiętajmy, by moczyć je przez 24 godziny, regularnie wymieniając wodę na nową. Z kolei śledzie matiasy w oleju wystarczy zanurzyć w wodzie na kwadrans, by mieć pewność ich doskonałego smaku.
Wodę z powodzeniem możemy zastąpić mlekiem, przez co ryba stanie się bardziej krucha i delikatna w smaku.
W czym jeszcze można moczyć śledzie?
Doskonałym rozwiązaniem na moczenie śledzi, jest zanurzenie ich w gazowanej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Alternatywą może być również ocet jabłkowy z niewielką ilością cukru. Ponadto wiele doświadczonych kucharek rezygnuje z moczenia śledzi we wspomnianym mleku na rzecz jogurtu lub kefiru.
Inną, coraz popularniejszą metodą moczenia śledzi w piwie lub winie. Nie brakuje również osób twierdzących, że śledzie powinno moczyć się w herbacie.
Warto wiedzieć: Śledzie. Kto i dlaczego nie powinien jeść popularnej ryby?