Nazywają go zielonym złotem. Lista zalet jest bardzo długa

Potocznie nazywany jest zielonym złotem i jest doceniany przez konsumentów z uwagi na prozdrowotne działanie. Olej z pestek dyni, bo o nim właśnie mowa, to bez wątpienia jeden z tych darów natury, które warto włączyć do swojej diety. Jakie witaminy i minerały znajdują się w takim oleju, jak go spożywać i czy istnieją ku temu jakieś przeciwwskazania?

Czy olej z pestek dyni jest zdrowy?
Czy olej z pestek dyni jest zdrowy?123RF/PICSEL

Olej z pestek dyni - właściwości

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno od lat wykorzystywany jest do celów spożywczych i leczniczych. Jest świetnym źródłem wielu witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, co ma niebagatelny wpływ na utrzymanie dobrego stanu zdrowia.

Najbardziej wartościowym olejem z dyni pod względem odżywczym, jest ten z pierwszego tłoczenia. Cały proces przebiega następująco - nasiona dyni zbierane są późną jesienią, następnie poddaje się je suszeniu. Nasiona tłoczone są w temperaturze maksymalnej 38 st. C. W ten sposób pozyskiwany jest olej, który finalnie powinien trafić do ciemnej butelki, co pozwala na zachowanie wszystkich właściwości prozdrowotnych oleju.

Co ciekawe, żeby wyprodukować jeden litr takiego oleju, potrzebnych jest aż 30 dyni. Olej z pestek dyni ma ciemnozieloną barwę, dlatego z uwagi na kolor i składniki odżywcze, nazywany jest potocznie zielonym złotem.

Olej z pestek dyni bogaty jest w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym m.in. kwasy z grupy omega-3 i omega-6. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości oleju z pestek dyni, ponieważ jest on bardzo dobrym źródłem witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerałów: żelaza, fosforu, cynku, magnezu i selenu.

Olej z pestek dyni poprawia kondycję skóry

Wspomniane i zawarte w oleju z pestek dyni nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i K oraz minerały odgrywają bardzo dużą rolę w utrzymaniu skóry w jak najlepszym stanie.

Ponadto olej ma świetne właściwości nawilżające i przeciwzapalne, dzięki czemu m.in. przyspieszają proces gojenia się ran i łagodzą skutki trądziku.  Zawarty w oleju z pestek dyni skwalen chroni przed promieniowaniem UV.

Olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem
Olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem123RF/PICSEL

Olej z pestek dyni wspiera układ odpornościowy

Witaminy, minerały i antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym i wzmacniającym układ odpornościowym. Wszystkie te prozdrowotne składniki zawarte są rzecz jasna w oleju z pestek dyni.

Regularne spożywanie takiego oleju zmniejsza ryzyko powstawania infekcji m.in. dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, zapalenia gardła i przewlekłego kataru.

Olej z pestek dyni pozytywnie wpływa na wzrok

Dzieje się tak z uwagi na zawarte w pestkach dyni luteinę i zeaksantynę, czyli dwa bardzo ważne i zarazem silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwinięcia się chorób oczu, takich jak  np. zaćma. Działa również wspomagająco przy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Olej z pestek dyni działa przeciwpasożytniczo

Olej z pestek dyni posiada kukurbitacynę, znajdującą się między nasionem a łupinami pestki dyni, która działa porażająco na układ nerwowy pasożytów. Co więcej - kukurbitacyna zdecydowanie przyspiesza proces usuwania pasożytów przewodu pokarmowego, a przy tym nie podrażnia błony śluzowej jelita.

Olej z pestek dyni przeciwdziała powstawaniu nowotworów

Wspomniana kukurbitacyna odgrywa duże znaczenie w procesie związanym ze zmniejszeniem ryzyka powstawania nowotworów. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że kukurbitacyna potrafi blokować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Spożywanie oleju z pestek dyni zalecane jest mężczyznom borykającym się z przerostem gruczołu krokowego. Olej z pestek dyni zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór jajników, żołądka, okrężnicy i płuc.

Olej z pestek dyni - dawkowanie i przeciwskazania

Olej z pestek dyni można spożywać jako dodatek na zimno do różnych potraw. Oczywiście przed rozpoczęciem takiej kuracji powinniśmy skonsultować się z lekarzem i stosować się do zaleceń producenta. Zazwyczaj dorośli powinni przyjmować dwie łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie, natomiast dzieci jedną łyżeczkę. Kuracja powinna trwać maksymalnie przez trzy miesiące.

Oleju z pestek dyni nie powinny spożywać osoby uczulone na pestki dyni. Ponadto kobiety w ciąży oraz osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas