Niebezpieczna "moda" wśród Polaków przybiera na sile. To już prawdziwa plaga

Przed spożyciem muchomorów przestrzega przede wszystkim atlas grzybów, który kwalifikuje je jako trujące
Przed spożyciem muchomorów przestrzega przede wszystkim atlas grzybów, który kwalifikuje je jako trujące123RF/PICSEL

Jedzenie muchomorów nowym trendem w internecie. Czy to bezpieczne?

Związana jest ona ze zbieraniem, suszeniem a następnie - jedzeniem muchomora. Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie i od wielu lat, a ja nigdy nie czułam takiej potrzeby, aż do września tego roku. Zawołał mnie ten starszy, mądry pan z czerwonym kapeluszem i siwą brodą
cytuje udostępniony na Facebooku post serwis vibez.pl.

Lekarze biją na alarm. "Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje"

Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje
pisze lek. Ewa Stawiarska, znana na Instagramie jako doktorka_od_7_bolesci.
Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i, często z nim mylonym, muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy (panteryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe
tłumaczy specjalistka.
Występują także ciężkie formy zatrucia z możliwością wystąpienia porażenia ośrodka oddechowego. Objawy, które mogą wystąpić to zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej, zaburzenia orientacji w przestrzeni i czasie, zmęczenie, zawroty głowy, pobudzenie psychoruchowe, euforia, lęk, omamy wzrokowe i słuchowe
tłumaczy lek. Ewa Stawiarska.
Jego spożycie nawet w niewielkiej ilości prowadzi do niewydolności wątroby i innych narządów, a dawka śmiertelna tego grzyba to jedynie 50 g
tłumaczy lek. Ewa Stawiarska.
Zjedzenie muchomora niemalże gwarantuje niewydolność wątroby, która często prowadzi do śmierci!
pisze na Twitterze.
Maria Sadowska: W covidzie, gdybym żyła z muzyki, to umarłabym z głoduKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?