Nigdy nie wkładaj takich ziemniaków do ust. Zawierają groźną toksynę
Zielona barwa na ziemniakach może oznaczać, że takie warzywo zawiera w sobie niebezpieczną solaninę, która może wyrządzić bardzo duże szkody dla zdrowia. Czym właściwie jest wspomniana solanina, skąd bierze się w ziemniakach i jak działa na organizm?

Czym jest solanina?
Solanina to organiczny związek chemiczny, toksyczny glikoalkaloid, który występuje m.in. w ziemniakach. Spożycie solaniny może doprowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, m.in. nudności, wymiotów, biegunki, zawrotów głowy, drgawek.
Medycyna zna również przypadki, kiedy po spożyciu dużego stężenia solaniny dochodziło do śpiączki oraz zgonów.
Solanina naturalnie występuje w ziemniakach, przeważnie w bardzo niewielkich ilościach, ale o wysokim stężeniu solaniny świadczy zielony kolor ziemniaka. Taka barwa warzywa wskazuje na wysoki poziom chlorofilu, jednak jest to również bezpośrednio związane z dużą zawartością wspomnianej solaniny.

Jak zmniejszyć ryzyko występowania solaniny w ziemniakach?
Solanina w ziemniakach gromadzi się głównie w ich łupinach i charakterystycznych, zielonych plamkach na skórce. Zwiększony poziom solaniny w ziemniakach, bardzo często spowodowany jest nieprawidłowym przechowywaniem takich warzyw. Wzrost solaniny może nastąpić na skutek wystawienia ziemniaków na promienie słoneczne lub długotrwałego przechowywania ich w miejscu oświetlonym.
Chcąc zminimalizować proces kiełkowania ziemniaków, należy zadbać o odpowiednie warunki do ich przechowywania. Kartofle powinny "leżakować" w chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy. Ziemniaki potrzebują również stałej cyrkulacji powietrza, dlatego unikajmy przechowywania ich w plastikowych workach i wybierajmy np. kosze i skrzynki.
Ziemniaki, na których widoczne są kiełki, prawdopodobnie mogą zawierać spore stężenie solaniny. I choć niektórzy twierdzą, że wystarczy usunąć taką część ziemniaka, by nadawał się on do spożycia, to jednak lepiej tego unikać i w ogóle nie jeść ziemniaków, na których pojawiają się kiełki lub zielone plamy.
Warto wiedzieć: Jak jeść ziemniaki i nie tyć? Dietetyczne triki, które dają efekty. Zacznij od tego z lodówką