Jak jeść ziemniaki i nie tyć? Dietetyczne triki, które dają efekty. Zacznij od tego z lodówką
Ziemniaki, to jedno z tych warzyw, które najczęściej stanowią dodatek do różnych dań. Niestety polane choćby odrobiną tłuszczu lub sosu, zamieniają się w bombę kaloryczną, co sprawia, że trudno o zachowanie idealnej sylwetki. Zatem w jaki sposób przyrządzać ziemniaki i z czym je podawać, by były dla nas najzdrowsze i dietetyczne?
Spis treści:
Ziemniaki: wartości odżywcze
Ziemniaki, pyry, kartofle, bez względu na to, jak na nie mówimy, dla milionów Polaków są podstawą obiadu. Jednak osoby skrupulatnie liczące kalorie, dbające o sylwetkę lub chcące pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny zwracać uwagę, w jakiej formie spożywają ziemniaki.
Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem:
- węglowodanów
- białka
- witamin
- składników mineralnych
Już 100 g ziemniaka zawiera w sobie 443 mg potasu. Oprócz tego dostarczają do organizmu fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Znajdziemy w nich również witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten i foliany.
Zobacz również:
Jak jeść ziemniaki, by nie były tuczące?
Najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie ziemniaków bez dodatku tłuszczów, sosów i tzw. dipów. Ponadto gotowane ziemniaki posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, o czym z pewnością wiedzą m.in. cukrzycy. Jednak jeśli schłodzimy ziemniaki, na przykład wkładając je na kilka godzin do lodówki, wówczas indeks glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.
Jeśli nie chcemy, by ziemniaki stały się tuczące, powinniśmy poddać je obróbce termicznej w formie gotowania lub pieczenia. Pamiętajmy jednak, by wówczas nie dodawać do nich żadnego tłuszczu.
Warto wiedzieć: "Węgle" możesz jeść do woli, trzymając się jednej reguły. Tak obniżysz ładunek glikemiczny
Z czym jeść ziemniaki, żeby nie tuczyły?
Jeśli nie wystarcza nam zajadanie się wyłącznie ziemniakami i chcielibyśmy uzupełnić talerz o inne składniki, nie narażając się przy tym na przybranie dodatkowych kilogramów, to warto sięgnąć po gotowane lub pieczone warzywa bez dodatku tłuszczu. W tym celu doskonale nadadzą się m.in.
- kalafior
- pomidory
- czosnek
- kapusta
- rukola
- seler
- fasola
- dynia
Niestety dodatek do ziemniaków w postaci mięsa nie jest dobrym wyborem. Naukowcy uważają, że mięso, które w dużej mierze składa się z białka, podczas trawienia wymaga kwaśnego środowiska. Z kolei węglowodany, czyli m.in. ziemniaki - zasadowego.
Łączenie w jednym posiłku ziemniaków i mięsa, nawet tego przygotowanego na parze lub gotowanego w wodzie, może przyczyniać się do powstania zgagi, gazów i łuszczenia się ścianek żołądka.