Odmładza mózg, zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Wystarczy garść dziennie
Żurawina od lat kojarzona jest z leczniczego wpływu na układ moczowy. Kwaśne czerwone owoce polecane były także jako naturalna profilaktyka chorób układu krążenia, a nawet wrzodów żołądka. Nowe badania naukowców sugerują, że regularne spożywanie żurawiny może przynieść jeszcze jedną zaskakującą korzyść. Okazuje się, że ten niepozorny owoc odmładza mózg - w zauważalnym stopniu poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Naukowcy badają ją pod kątem "naturalnego leku" zmniejszającego ryzyko chorób neurodegradacyjnych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć do diety żurawinę.

Spis treści:
Czym jest żurawina i co zawiera?
Żurawina to długowieczna krzewinka z rodziny wrzosowatych, która występuje na terenach bagiennych. Jej małe czerwone owoce słyną z kwaśnego smaku i licznych właściwości zdrowotnych. Żurawina zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także potas, sód i selen. To jednak przede wszystkich bogate źródło beta-karotenu, luteiny, steroli, antocyjanów oraz polifenoli o silnych właściwościach przeciwzapalnych. To właśnie tym bioaktywnym substancjom żurawina zawdzięcza swoją moc.
Żurawina jest skuteczna w walce z zakażeniami dróg moczowych
Udowodniono, że regularne spożywanie żurawiny znacznie zmniejsza ryzyko chorób układu moczowego, a często też likwiduje stan zapalny pęcherza, zwłaszcza spowodowany zakażeniem bakterią E.coli. Wyniki badań potwierdziły, że wodny ekstrakt z żurawiny był skuteczniejszy od antybiotyku (konkretnie od gentamecyny) w zwalczaniu tej bakterii. To zasługa związków fenolowych, dzięki którym bakteriom znacznie trudniej jest przywierać do nabłonka wyścielającego drogi moczowe i pęcherz. Naukowcy podejrzewają też, że żurawina zawiera idealną mieszankę substancji (kwas chinowy i proantocyjanidy), które zapewniają prawidłowe pH w pęcherzu, co wytwarza niekorzystne dla drobnoustrojów warunki. Żurawina ma też działanie moczopędne, co sprzyja wypłukiwaniu ewentualnych bakterii z dróg moczowych.
Zobacz również:
Żurawina świetnie wpływa na układ krążenia
Małe kwaśne owoce warto włączyć do diety także ze względu na układ krążenia. Ustalono, że pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne i wzmacnia mięsień sercowy. Dzięki temu znacznie zmniejsza ryzyko zakrzepicy i miażdżycy. Substancje bioaktywne w żurawinie obniżają też ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszają ryzyko poważnych chorób, takich jak zawał serca czy udar mózgu.
Żurawina może chronić przed wrzodami żołądka
Badania dowiodły, że żurawina jest również skuteczna w walce z bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada za powstawanie wrzodów żołądka. Podobnie jak w przypadku E. coli w drogach moczowych, polifenole utrudniają przyczepność H. pylori do ścian żołądka i zapobiegają jej kolonizacji. Okazuje się, że ekstrakt z żurawiny jest skutecznym wsparciem w antybiotykoterapii (zwłaszcza w przypadku bakterii lekoopornych). Jego działanie przeciwzapalne wzmacnia też błony żołądka i sprzyja ich regeneracji.
Żurawina odmładza mózg i zmniejsza ryzyko demencji
Regularne spożywanie żurawiny może też korzystnie wpływać na pracę mózgu. Potwierdzają to badania brytyjskich naukowców z University of East Anglia. Podzielili oni 60 osób (w wieku 50-80 lat) na dwie grupy. Jedna codziennie spożywała liofilizowaną żurawinę w kapsułkach, a druga placebo. Wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania. Okazało się, że osoby spożywające żurawinę po 3 miesiącach znacznie lepiej poradziły sobie ze wzrokowymi testami pamięci epizodycznej. Eksperyment był wartościowy także dlatego, że w czasie testów użyto zaawansowanych metod obrazowania mózgu. Dzięki temu odkryto, że u osób spożywających żurawinę wzrósł przepływ krwi w obrębie części mózgu odpowiedzialnych za funkcje poznawcze. Sekret żurawiny może więc tkwić m.in. w jej niezwykłym wpływie na elastyczność naczyń krwionośnych. Dobrze odżywiony mózg zaczyna po prostu lepiej funkcjonować i jest mniej narażony na choroby neurodegradacyjne.

Inne właściwości żurawiny
Żurawina wzmacnia też wzrok i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy. Nie bez przyczyny nazywana jest naturalnym antybiotykiem - działa bakteriobójczo na wiele bakterii, m.in. te odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Obniża też poziom cukru we krwi, pomaga w walce z biegunką i bierze udział w produkcji kolagenu, dzięki czemu zmniejsza dolegliwości reumatyczne. Trwają też badania nad wykorzystaniem żurawiny jako naturalnego konserwanta do żywności - odkryto, że skoncentrowany sok z żurawiny zwalcza większość chorobotwórczych patogenów odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe, np. salomellę czy listerię.
Jak stosować żurawinę w kuchni?
Żurawina najczęściej spożywana jest w postaci suszonych owoców. Niestety jest wtedy kaloryczna i dostarcza dużych ilości cukru. Z kolei świeże owoce są zbyt cierpkie i kwaśne, by zjadać je z przyjemnością. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzanie soków i syropów, które możemy dodawać do herbaty. Świeże owoce żurawiny można jednak dodawać do koktajli owocowych z jogurtem - dobrze komponują się z bananem, truskawkami (także mrożonymi) i miodem.
Czytaj także:
Źródło:
zdrowie.pap.pl/profilaktyka/zurawina-zabija-bakterie-poprawia-pamiec