Olej palmowy może uszkodzić ci trzustkę i wątrobę. Kiedy trzeba na niego uważać?

Olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki.
Olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki.123RF/PICSEL
"Wydarzenia": Otyłość u dzieci w Polsce to już epidemiaPolsat NewsPolsat News

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Olej palmowy dodaje się do wielu produktów spożywczych, szczególnie tych tanich.
Olej palmowy dodaje się do wielu produktów spożywczych, szczególnie tych tanich.123RF/PICSEL
  • sprzyjają miażdżycy, 
  • są szkodliwe dla układu pokarmowego, szczególnie dla wątroby, trzustki i jelit.
  • podwyższają stężenie cholesterolu,
  • podnoszą ryzyko zawału serca i zachorowania na chorobę wieńcową, 
  • powodują otyłość trzewną, 
  • podnoszą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?