Olej palmowy może uszkodzić ci trzustkę i wątrobę. Kiedy trzeba na niego uważać?

Olej palmowy uznawany jest za jeden z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów tłuszczów. Zwolennicy mówią o jego prozdrowotnym działaniu, przeciwnicy przestrzegają przed jego szkodliwością. Jaka jest prawda?

Olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki.
Olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki.123RF/PICSEL

Olej palmowy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i energetycznym, bowiem tłuszcz pozyskiwany z palmy olejowej to nawet 40% światowej produkcji oleju roślinnego. Od wielu lat toczy się dyskusja nad sposobem jego pozyskiwania i niszczeniem naturalnego środowiska.

"Wydarzenia": Otyłość u dzieci w Polsce to już epidemiaPolsat News

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Olej palmowy, w przeciwieństwie to innych olejów roślinnych, zawiera aż ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych. Ich wysoka zawartość w oleju palmowym sprawia, że jego nadmierne spożycie nie jest korzystne dla naszego zdrowia.

Może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu, otyłości i zwiększać ryzyko m.in. chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak w samym oleju palmowym nie ma niczego złego. Pozyskuje się go z miąższu owoców palmy oleistej, jest wartościowy, bo zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Szkodzi nam jego utwardzona (uwodorniona) wersja. Ma wówczas stałą konsystencję i jest bardziej odporny na działanie wysokich temperatur. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, również tych dedykowanych najmłodszym.

Olej palmowy dodaje się do wielu produktów spożywczych, szczególnie tych tanich.
Olej palmowy dodaje się do wielu produktów spożywczych, szczególnie tych tanich.123RF/PICSEL

Proces uwodornienia powoduje, że powstają kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans, które mają udowodnione negatywne działanie na zdrowie:

  • sprzyjają miażdżycy, 
  • są szkodliwe dla układu pokarmowego, szczególnie dla wątroby, trzustki i jelit.
  • podwyższają stężenie cholesterolu,
  • podnoszą ryzyko zawału serca i zachorowania na chorobę wieńcową, 
  • powodują otyłość trzewną, 
  • podnoszą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas