Ostrzeżenie za ostrzeżeniem. GIS znowu wycofuje popularny produkt

GIS wycofuje kolejny popularny produkt. Ten przysmak cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza latem. Chodzi o niektóre partie lodów Häagen-Dazs, które mogą być zanieczyszczone tlenkiem etylenu. GIS ostrzega, że to substancja niebezpieczna dla naszego zdrowia.

GIS wycofuje kolejny popularny produkt. Jego spożycie może nam poważnie zaszkodzić
GIS wycofuje kolejny popularny produkt. Jego spożycie może nam poważnie zaszkodzićARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

W ostatnim czasie Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenie za ostrzeżeniem. Tym razem chodzi o wycofanie cieszących się popularnością lodów. GIS informuje, że chodzi o niektóre partie lodów Häagen-Dazs. Powód? Zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

GIS wycofuje popularny produkt

Francuska firma Häagen-Dazs obecnie wycofuje niektóre partie lodów waniliowych. Problematycznym składnikiem okazał się ekstrakt waniliowy.

- Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji - ostrzega GIS.

Odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce - IGLOTEX SA, zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu nim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu. GIS apeluje, by nie spożywać partii produktu, które zostały wyszczególnione w komunikacie.

GIS wycofuje popularne lody - szczegółowe informacje

Nazwa produktu: Vanille ice cream 460 ml

Producent: Häagen-Dazs

Dystrybutor: IGLOTEX S.A., ul. Leśna 2, 80-220 Skórcz

Numer partii/Data minimalnej trwałości:

4284602/08.05.2023

4166999/24.08.2022

4154/886 / 26.07.2022

4241137/27.01.2023

4251427/27.02.2023

4265875/21.03.2023

Popularne lody znikają z polskich sklepów
Popularne lody znikają z polskich sklepówGISmateriały prasowe

Tlenek etylenu - dlaczego jest szkodliwy

GIS nie bez powodu natychmiast wycofuje powyższe partie lodów. W krajach Unii Europejskiej maksymalna ilość tlenku etylenu we wszystkich produktach spożywczych jest ustanowiona na poziomie, który odpowiada granicy oznaczalności. Najprościej mówiąc: tlenek etylenu w ogóle nie powinien trafiać do żywności. Spożywany nawet w najmniejszej ilości może być dla naszego zdrowia toksyczny i szkodliwy. Dlatego też takie produkty są szybko wycofywane z obrotu.

Tlenek etylenu został zakwalifikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako rakotwórczy. Może się przyczyniać do powstawania raka piersi oraz nowotworów układu limfatycznego i krwionośnego. Zostało udowodnione, że substancja wchodzi w reakcję z DNA - działa mutagennie i powoduje problemy z płodnością.

***

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Lody solony karmelPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas